Konec serverových Atlassian produktů – proč a kam byste měli migrovat?

V únoru 2024 skončí podpora serverových Atlassian produktů. Každý, kdo je využívá, by měl zbystřit a začít realizovat migraci používaných aplikací do cloudového řešení (až na specifické situace, kterým se budeme věnovat níže). Tato změna je nejen nutná, ale také s sebou nese mnoho výhod a příležitostí, které můžete využít ke zvýšení efektivity a získání konkurenční výhody.

Včasná migrace na cloudové řešení je zásadní. Toto prostředí nabízí neomezenou flexibilitu, škálovatelnost a snadnou správu, což vám umožní zjednodušit procesy a snížit náklady. Díky přechodu navíc získáte nové možnosti využití moderních funkcí a nástrojů, které povedou k efektivnějšímu řízení projektů a lepšímu zvládání podnikových potřeb. 

Migrace Atlassian produktů se vyplatí především z dlouhodobého hlediska. Získáte robustnější technologický základ, který vás připraví na výzvy a příležitosti moderního podnikání


      

Proč migrovat do cloudu?

Důvodů je hned několik, pojďme si však uvést ty nejzásadnější.

Neomezená flexibilita, škálovatelnost a snadná správa

Na základě naší zkušenosti můžeme potvrdit, že cloudové řešení přináší perfektní flexibilitu, škálovatelnost a snadnou správu. Nemusíte řešit investice do nové fyzické infrastruktury nebo hardwarových aktualizací, poskytovatelé se totiž postarají o veškeré technické aspekty na základě vašich požadavků. Díky tomu můžete rychle reagovat na nové výzvy a inovovat své procesy, aniž byste omezili fyzické servery.

Zvýšení produktivity, zjednodušení procesů a snížení nákladů

Cloudové řešení nabízí moderní funkce a možnosti, díky kterým může váš tým dosahovat lepších výsledků. Snadná dostupnost a sdílení umožňuje lepší komunikaci a spolupráci mezi členy týmu, což vede k efektivnějšímu řešení úkolů. Zjednodušená správa a údržba cloudových řešení také snižují celkové náklady na IT infrastrukturu. Ušetřené prostředky tedy můžete investovat do jiných oblastí vašeho podnikání.

Migrace do cloudu je nevyhnutelným krokem k technologické budoucnosti

Cloudová infrastruktura pracuje s nejnovějšími technologiemi, které vám umožňují být ještě agilnější, inovativnější a konkurenceschopnější. Cloudové platformy jsou navíc průběžně aktualizovány a zabezpečovány. Díky tomu se můžete spolehnout na nejnovější bezpečnostní opatření a ochranu před hrozbami a útoky.


Cloud, nebo snad Data Center?

Pro většinu klientů je naprosto vyhovující migrovat do cloudového prostředí – proto jsme mu v předchozím textu dali tolik prostoru. Existuje však ještě jedna varianta, kterou je Data Center. 

Jedná se o robustnější on-premise řešení, jež je vhodné pro velké týmy. Je postaveno na vlastní infrastruktuře, která je velmi podobná dřívější serverové verzi. 

Nevíte, jak se rozhodnout? Připravili jsme jednoduchou tabulku, kde si obě varianty srovnáme na základě několika kritérií. ⬇️

Data Center

Cloud

Velikost týmu                                                                        

Vhodné řešení pro velké týmy – minimální počet licencí (tj. uživatelů) je 500.                                  

Vhodné pro jakoukoliv velikost týmu, malé týmy do 10 uživatelů získávají licenci dokonce zdarma.
Data pod kontrolou

Celý systém je provozovaný na vlastní infrastruktuře – veškerá data jsou tedy plně v rukou toho, kdo ji provozuje. 

Byznys některých zákazníků může toto řešení přímo vyžadovat (typicky bankovní sektor).

Produkt je dodáván jako SaaS se vším všudy, včetně hostingu. Klient tak nemusí řešit žádné dodatečné náklady nebo personál pro obsluhu. 

Data jsou uchovávána u Atlassianu, ten nicméně nabízí „Data residency”. Díky této funkci je možné si zvolit, v jaké geografické lokalitě budou data uchovávána, pokud to klient nebo regulace vyžaduje.

Aktualizace, podpora O aktualizace se manuálně stará vlastní zákazníkův  tým, který spravuje infrastrukturu.
Cloud verze je vždy up-to-date díky automatických aktualizacím. Klient nemusí nic řešit.
Šíře funkcionalit Funkcionality jsou rozšiřitelné pomocí pluginů, obvykle placených, stejně jako tomu bylo u serverové verze.
Některé funkcionality dříve dostupné pouze přes placený plugin jsou již dostupné nativně, tj. v základní verzi cloud produktu. Praktickým příkladem je automatizace.
Výkon Je závislý mj. na infrastruktuře, na níž běží.
Díky škálování se průběžně sám optimalizuje.
UI Velmi podobné serverové verzi
Nové, moderní.
Náklady upgradu / migrace Nákup nových licencí, instalace, často navýšení licencí (na minimum 500).
Nákup nových licencí + náklady na migraci.
Možnosti plateb za licence Jedna velká platba vždy jednou za období, kdy končí podpora (každé 1–2 roky).
Výběr mezi měsíčními a ročními platbami

Přechod na Data Center je vhodným řešením pro velké klienty, kteří nemohou přejít na cloudové prostředí kvůli povaze jejich byznysu či vnitřní politice. Také se vyplatí těm, kteří jsou dobře vybaveni na správu vlastních robustních systémů.

Migrace na Cloud je výbornou volbou pro všechny ostatní klienty a týmy – zejména takové, které oceňují rychlost, flexibilitu a bezstarostné využívání. 


Jsme Atlassian Gold Solution Partner

Jako Atlassian Gold Solution Partner poskytujeme mimo jiné i podporu a asistenci při procesu migrace do cloudu. S Atlassian produkty pracujeme dennodenně na vlastních i klientských projektech a zajišťujeme úspěšné migrace s různými požadavky.

Během celého procesu migrace do cloudového řešení přebíráme odpovědnost za správné provedení a minimalizaci případných rizik. S tím souvisí i pečlivá analýza a plánování, které zajišťuje dodání v dohodnutých termínech. S klienty vedeme diskuze ohledně jejich potřeb a požadovaných funkcí tak, abychom cloudový nástroj nastavili pro efektivní dlouhodobé využívání

Poté, co se dohodneme na migraci, neotálíme. Sáhodlouhý přesun by totiž mohl mít negativní důsledky na pracovní procesy klienta.

Pokud se při vaší práci spoléháte na Atlassian produkty, migraci se nevyhnete. Proces však nedoporučujeme nechávat na poslední chvíli. Benefitů, které jsme si popsali, totiž můžete začít využívat už nyní. 

Ať už si přejete migrovat na Data Center nebo cloudové řešení, rádi vám podáme pomocnou ruku. Chcete migrací projít na vlastní pěst? Hodně štěstí! Bude se vám však hodit navazující článek, Jak na migraci produktů Atlassian do cloudu?, kde si popíšeme, jak celým procesem projít.

Pojďme přivést vaše nápady do digitálního světa.

Budete překvapeni, co spolu dokážeme vytvořit.