Jak na migraci produktů Atlassian do cloudu?

Pakliže využíváte aplikace od Atlassian, pravděpodobně víte, že v únoru 2024 končí podpora pro jejich serverové verze. Abyste je mohli dále využívat, bude zapotřebí migrovat, a to do cloudového prostředí, nebo Data Center řešení. 

V našem článku Konec serverových Atlassian produktů – proč a kam byste měli migrovat? jsme mimo jiné popsali, v čem se jednotlivé varianty liší. Valná většina klientů však přechází na cloud, jednoduše se s ním totiž pracuje i přesto, že nabízí mimořádnou flexibilitu a bezpečnost.

Pokud je to i váš případ, sepsali jsme pro vás několik tipů, jak migraci zvládnout bez ztráty důležitých dat a výrazného narušení pracovních procesů.

1. Identifikujte, co přesně je potřeba migrovat a ujasněte si potřeby

Než se do migrace pustíte, je třeba si ujasnit, co budete do cloudu migrovat. Možná, že aplikace využíváte pro více projektů – přesunete do nového prostředí všechny najednou? Pečlivě zanalyzujte veškerá data a konfigurace a rozhodněte se, co opravdu potřebujete a co můžete naopak nechat propadnout.

Také určete počet uživatelů, kteří budou s Atlassian nástroji pracovat, a které pluginy a integrace s dalšími systémy potřebujete dále využívat. Jedině tak budete moci uzpůsobit cloudové řešení dle vašich potřeb.

Tip: Zvažte využití systému Jira Service Management, který vám pomůže efektivně spravovat a řešit požadavky klientů. Do cloudového prostředí se dá snadno zabudovat.

2. Připravte plán migrace

V druhém kroce je čas na sestavení plánu pro migraci. Ten by měl obsahovat její jednotlivé kroky, ale také zaznačovat případy, ve kterých bude zapotřebí přizpůsobených, nebo úplně nových řešení.

Migrace by měla být rozdělena na fáze s jasně stanovenými termíny jejich dokončení. Díky tomu tento proces nebude mít zásadní vliv na běžné provozní činnosti organizace a umožní postupný přechod na cloudové řešení.

V neposlední řadě by příprava migrace měla zahrnovat realistický odhad nákladů. Nemilá překvapení nemá rád nikdo – obzvláště co se ekonomické oblasti týče.

3. Buďte trpěliví

Čas, který migrace zabere, se přímo odvíjí od složitosti nastavení stávajícího prostředí a počtu migrovaných systémů. Zachovejte si trpělivost, jedná se totiž o významný krok, který není rozumné uspěchat. 

Díky patřičné analýze si můžete udělat relativně přesný obrázek o budoucím prostředí. Průběžně na něj připravujte členy týmu, kteří budou s cloudem pracovat.

4. Nepodceňujte testování

Bez důkladného testování se plnohodnotná migrace neobejde. Po každém větším kroku ověřte, že všechno funguje tak, jak má. Mimo jiné zkontrolujte správnost dat či funkčnost přístupů, automatizací a pluginů.

Když během pracovního procesu zjistíte, že něco nefunguje, může vám to značně zkomplikovat život. Testování pro vás zábavou sice možná není, ušetříte si však starosti do budoucn

5. Neváhejte si nechat pomoci v případě nejasností

Migrace do cloudu je významným krokem, který se často neobejde bez nejasností. Spoustu otázek mohou mít hlavně uživatelé, kteří s Atlassian produkty ještě nepracují tak dlouho. Pro ty byste měli mít nachystanou podporu – interního, či externího specialisty.

Optimálním řešením může být  příprava školení, které bude na nové prostředí zaměřeno od A do Z. To vám ušetří také náklady, nebude totiž zapotřebí se každému členu týmu věnovat individuálně. 

S nejasnostmi se však můžete během procesu migrace setkat i vy. Neváhejte se v takovém případě obrátit na partnera, který poradí, jak se s výzvami vypořádat a jak celým procesem projít co nejbezpečněji. 

„Migrace na Jira může být náročná, ale s dobrou přípravou a strategií je to investice, která se mnohonásobně vrátí v podobě zvýšené efektivity a transparentnosti procesů. Je to příležitost k inovaci a zlepšení.“
Denisa Wernerová Project Manager

Nebuďte na to sami

Jak jsme si už řekli, migrace na cloud může být zdlouhavá a náročná. Při jejím špatném provedení navíc může negativně zasahovat do firemních procesů nebo pracovat s nesprávnými daty. Nemusíte na ni však být sami.

Spojte se s certifikovaným partnerem, který touto cestou již prošel a má tedy představu o možných rizicích a způsobech, jak se jim vyhnout. 

Jsme Atlassian Gold Solution Partner a zajišťujeme migraci s nejrůznějšími požadavky. Rádi vám s přechodem můžeme – neváhejte nás tedy kontaktovat.

Pojďme přivést vaše nápady do digitálního světa.

Budete překvapeni, co spolu dokážeme vytvořit.