Proč je digitalizace procesů pro mnoho firem stále problémem?

Kdo nedostatečně investuje do digitalizace firemních procesů, toho mohou dříve nebo později převálcovat firmy, které se na tuto klíčovou oblast zaměřily. Ačkoliv je digitální transformace dnes již běžně známým pojmem, stále existuje řada společností, které digitalizaci odkládají, nebo pro ni nevidí důvod.

S digitalizací procesů však souvisí mnoho výhod pro firmy různých velikostí. Mezi ty hlavní patří zlepšení efektivity, snížení nákladů a otevření nových příležitostí pro inovaci. 


Je však potřeba počítat i s častými překážkami, které mohou cestu za digitalizací zbrzdit. Jaké máme na mysli?

  1. Rezistence pracovníků vůči změnám 
  2. Nedostatek technologických znalostí 
  3. Obavy z neúspěšné investice do digitalizace 
  4. Nesprávná implementace digitálních nástrojů a technologií
  5. Obavy o bezpečnost dat

1) Rezistence pracovníků vůči změnám

I když jsou digitální inovace v dnešní době zásadní, spousta pracovníků k nim může mít averzi. To se týká jak těch, kteří by zajišťovali jejich zavedení, tak těch, kteří by museli v rámci svých pracovních procesů k činnostem přistupovat jinak než doposud. 

Jak tuto překážku vyřešit? Uvědomte si, že na digitální transformaci nemusíte být sami – můžete ji řešit s odborníkem, který celý tým procesem provede a vysvětlí, jak se v novém prostředí zorientovat. Díky tomu se vám otevře svět rozličných digitálních technologií, které budete moci postupně reflektovat v celé organizaci. Váš byznys tedy může být efektivnější a efektivnější. 


2) Nedostatek technologických znalostí

Tato překážka úzce souvisí s tou předchozí, je však natolik častá, že si zaslouží vlastní prostor. Žádný učený z nebe nespadl – a člověk musí počítat s tím, že než se zorientuje, zabere to čas. Nenechte se zastrašit tím, že toho o digitálních technologiích nevíte tolik. Digitalizace může být pozvolným procesem, není tedy nutné učit se všechno najednou. A i kdybyste se na vaší cestě setkali s nějakými problémy, vyřešit je stojí za to. 

Podniky mohou investovat do rekvalifikace svých zaměstnanců, a inovaci si tak regulovat in-house, nebo si najít již zmíněného technologického partnera.
Zaměstnanci s dobrým přehledem o digitálních technologiích jsou vaší konkurenční výhodou. Mohou totiž průběhem času sami objevovat příležitosti, kde je dále využívat.


3) Obavy z neúspěšné investice do digitalizace

Třetím bodem jsou obavy z neúspěšné investice. To je pochopitelné, protože v byznysu se ne vždy všechno povede a v dnešní době si firmy mnohem více promýšlejí, do čeho investovat a do čeho nikoliv. Nicméně je k dispozici řada nástrojů, díky kterým může digitalizace procesů vyjít levněji než kdy dříve. Pomohou vám různé mobilní a webové aplikace či platformy, které nevyžadují žádnou práci s kódem.

Velký boom posledních měsíců jsme všichni zaznamenali v oblasti umělé inteligence, která dokáže při správném využití šetřit spoustu nákladů. Jejím esem v rukávu je strojové učení a prediktivní analýza, díky které se dají snadněji optimalizovat procesy. 


4) Nesprávná implementace digitálních nástrojů a technologií

Některé firmy se zdráhají digitalizovat, jiné na tento proces zase příliš tlačí. V takové záplavě nových nástrojů je však náročné se vyznat. Ten, který nové procesy zavádí, to myslí dobře, zaměstnanci se však nestíhají se vším naráz učit.

Jelikož se v takových případech všechno dělá narychlo, dochází k nesprávné implementaci. Jsou špatně nastavené systémy, což může vést k chybám a ztrátám dat. V krajním případě to tedy může dopadnout tak, že firmy udělají spíše krok dozadu.

Mějte se zaváděním nových digitálních nástrojů a technologií trpělivost. S každou větší změnou se musí tým nejprve sžít a až poté je možné přicházet s dalšími. Pokud začnete spolupracovat s externím partnerem, může vám poradit, v jakém pořadí jednotlivé změny provádět a jak z nových technologií vytěžit maximum.


5) Obavy o bezpečnost dat

Úniky dat a kybernetické útoky jsou bohužel relativně časté. Je tedy pochopitelné, že další překážkou v digitalizaci procesů jsou u firem obavy o bezpečnost dat. Nikdo se nechce potýkat se vzniklými finančními ztrátami či poškozením reputace. 

Je potřeba zavést robustní bezpečnostní opatření, která takovým událostem předejdou. Vaše procesy tak mohou být i v digitálním prostředí ve stoprocentním bezpečí. I zde se vyplatí využít konzultací od odborníků, kteří dané problematice rozumí. Vysvětlí vám, jak s daty pracovat a jakým nespolehlivým platformám se případně vyvarovat.

Inspirujte se specifickými zkušenostmi 


Firmy jako například Zara a Amazon jsou výbornými příklady firem, kterým se digitalizace procesů opravdu povedla. Například Zara využila digitálních technologií ke zkrácení dodacích lhůt, a zvýšila tak svou konkurenceschopnost. 

Google i Microsoft v rámci svých digitálních řešení pro firmy nabízí platformy, které vyžadují minimální kódování. Na trhu je v tomto ohledu více možností – jako například platforma Outsystems, která je partnerem INVENTI. Podle výzkumné společnosti Gartner patří Outsystems mezi ty nejvýznamnější a nejperspektivnější z nich.
 
I my v INVENTI věříme, že v dnešní době je digitalizace procesů nezbytným krokem k tomu, abyste se udrželi na vysoce konkurenčním trhu, který často vyžaduje flexibilní reakci. Proto jsme 18. května 2023 pořádali C-Suite Meetup vol. 2, během kterého jsme se věnovali konkrétním příkladům digitalizace procesů ve společnostech různých velikostí – od startupů až po nadnárodní firmy.