INVENTI 2.0 - Přerod v dospělou firmu

V životě každého z nás jsou momenty, kdy se musíme rozhodnout, vykročit na novou cestu a čelit novým výzvám a rizikům. Stejné je to i v případě firem a stejné to bylo i s příběhem INVENTI.

#10letINVENTI Tato série článků o historii INVENTI je naším ohlédnutím se při příležitosti 10 let od založení. A také způsob, jak chceme toto výročí oslavit s vámi všemi.

Každý, kdo kdy budoval firmu ví, že když roste, je to velká radost, ale i starost. Je nutné uřídit, aby všechny její části rostly rovnoměrně a podporovaly se navzájem. Řešíte velikosti kanceláří, zasedaček a kuchyněk, provozní náklady, optimální počet lidí v back-office, atraktivní benefity, investice, ale také to, od jaké velikosti firmy se nutně slovo “proces” mění ze sprostého na každodenní.

V roce 2017 jsme obhájili své umístění v soutěži Deloitte Czech Republic Technology Fast 50 CE pro nejrychleji rostoucí technologické společnosti v regionu Střední Evropy. Na jednu stranu se nám stále neuvěřitelně dařilo. Firma rostla a počet lidí se blížil ke 150. Klienti byli spokojeni a my měli možnost pracovat na stále významnějších projektech. Ovšem ve vzduchu bylo cítit, že věci se začínají měnit.

Najednou nám začali odcházet lidé, klesal zisk a jako majitelé jsme museli být téměř u všeho. Spousta aktivit a úkolů znamenala, že náš fokus byl velmi rozptýlen, a to nebylo dobře. Chvíli jsme řešili chod firmy, chvíli interně budované startup projekty, po večerech jsme pomáhali ladit nabídky a řešili strategické otázky. A do toho všeho odešel jeden ze společníků. Nesdíleli jsme pouze pracovní život, ale zcela přirozeně i kus toho osobního. Bylo to jedno z nejtěžších a zároveň nejrychlejších rozhodnutí, které jsem musel udělat.

V ten okamžik jsme si uvědomili, že stejně jako jsme dospěli my všichni, chceme i dospělou firmu, která bude něco znamenat. Ledy se hnuly. 

INVENTI 2.0 - Nový začátek

V roce 2018 jsme spustili projekt INVENTI 2.0, s cílem posunout firmu k profesionalitě, zajímavějším projektům a na zahraniční trhy. Spojili jsme pražskou a plzeňskou část firmy a z Petra se stal třetí spolumajitel INVENTI. 

Zavedli jsme základní procesy, udělali jsme funkční strukturu s jasnými zodpovědnostmi a popsali jsme naše principy fungování - lidský přístup, profesionalitu a otevřenost, do podoby hodnot “Parťáctví”, “Profesionalita” a “Proč?”.

Mnoho lidí změny nepřijalo a z firmy odešlo, což bylo velmi smutné a těžké. Posunem vpřed jsme ale přilákali nové, kteří nám pomohli a pomáhají INVENTI táhnout dále mnohem efektivněji a profesionálněji. Nechali jsme si radit od zkušenějších. Je krásné a někdy i úsměvné, jak vás dokáží pár otázkami dostat o obrovský kus dále.

Pokračujeme v roce 2019

Celý přerod dost bolel, ale my věděli, že to má smysl. V roce 2019 jsme investovali většinu zisku do profesionalizace firmy - najali jsme střední management, zprofesionalizovali jsme finanční řízení a investovali do obchodu. Pár věcí se také nepovedlo. Byly zde projekty, investice i akvizice, které byly spíše krokem zpět. My se ale nesměli zastavit. Vůle byla silnější než všechna úskalí. Prodali jsme investice a zbavili se aktivit, které nás zatěžovaly a rozptylovaly, abychom se mohli naplno věnovat novému, lepšímu INVENTI. Současně jsme akvírovali menší vývojářskou firmu, čímž vznikl současný velmi výkonný e-commerce tým.

Ovoce v podobě úspěšného roku 2020

Byl to náročný rok, ale díky všem změnám, zefektivněním a zocelením z neúspěchů jsme v roce 2020 přesáhli obrat čtvrt miliardu korun. I při této velikosti jsme byli schopni meziročně vyrůst o téměř 40 % oproti předchozímu roku. Pomyslné razítko na celý dvouletý proces proměny pak přišlo v podobě ocenění Czech Best Managed Company 2021, které Deloitte uděluje předním českým soukromě vlastněným a řízeným firmám za dosažení nejvyšších standardů kvality a výkonnosti v oblastech firemní strategie, řízení a finanční výkonnost, produktivita, inovace a firemní kultura. Obhájení tohoto ocenění pro rok 2022 nás pak ještě více utvrdilo, že jsme se vydali správným směrem.

Firma fungovala mnohem autonomněji a nám majitelům se uvolnily ruce, abychom se mohli věnovat více strategickému směřování. Přesto jsme zcela záměrně nikdy neopustili sdílené kanceláře s našimi kolegy a zůstáváme v každodenním kontaktu s životem firmy. Jinak si to neumíme představit. Vždyť INVENTI je naše dítě, které jsme právě přivedli do dospělosti.

Nikdy jsme neměli investora, vše jsme dokázali s tím, co jsme vydělali (a využili bankovní financování na pokrytí cashflow). Jsem přesvědčen, že žádná jiná firma, která poskytuje IT služby, nevyrostla za 10 let na takovou velikost.

Završení cesty k INVENTI 2.0

V témže roce přišel Petr Háka s představou dalšího směřování INVENTI do roku 2024. Vizi nešlo odolat. Bylo jasné, že právě tímto krokem INVENTI 2.0 vstoupí do své nové éry. Tehdy jsme se rozhodli, že je načase si předat štafetu. Dále pokračuji v roli Business Development Managera, kde se starám o další obchodní rozvoj INVENTI. Jsem skutečně hrdý, jak se nám tento krok povedl a jak skvěle vyšel. A fakt, že jsme toho rozhodnutí byli nejen schopni, ale že nás to všechny posunulo dopředu a především to posunulo INVENTI, je důkazem, že naše hodnoty a filozofie platí. “It’s about the people” a já jsem za ně všechny moc vděčný.