S partnerem Tatum.io nyní stavíme blockchainová řešení

Blockchainové technologie jsou poslední dobou čím dál více skloňovaným pojmem. Pro mnohé je toto téma stále opředeno mnohými tajemstvími. Nejvíce se spojuje s kryptoměnami, ale jeho použití může být mnohem širší a kreativnější. Náš tým invenťáků se nedávno pustil například do projektu, který využívá blokchainových technologií pro vědecký výzkum. A nejen proto jsme navázali technologické partnerství s Tatum.io, brněnským startupem s globálním přesahem na poli blockchainových technologií, který zažívá raketový start v Silicon Valley. 

Co nový způsob řešení blockchainu ve spolupráci s Tatum přináší nám a našim zákazníkům?    

Napřed, ale co je to blockchain

Ve své podstatě blockchain není zcela tak revoluční technologií, jak si většina lidí dnes myslí. Všechny elementy používané blockchainem, jako jsou například internetová konektivita, šifrování komunikace (neboli kryptografie) a přenosový protokol existují již pár desítek let. O první kryptografii jsou první zmínky už z antického Řecka!

Co je teda tak přitažlivé právě na blockchainu? Je to samotný způsob, jakým se tato technologie začala využívat po roce 2009.  

Celý trik blockchainu je v tom, že jde o decentralizovanou databázi, která není závislá na jednom individuálním serveru, ale na všech strojích společně. Kompletní databáze se tak vlastně nachází ve všech počítačích v systému. Odstraněním údajů v jednom z nich má tak nulovou šanci na efekt. Kontrola údajů pak také probíhá decentralizovaně. Pravost transakcí je tudíž chráněná celým systémem. Přehled benefitů a vlastností blockchainu vpravo vypracoval Libora Sitko, náš analytik.

“Dnes už se na této technologii dá udělat víc, než jen ‘těžit kryptoměny’ a firmy se čím dál víc strategicky zaměřují na takové projekty budoucnosti. Tatum.io je firma, jenž ostatním pomáhá položit stavební základy dle jejich jedinečných a specifických představ.” prozrazuje Libor Sitko, náš analytik, který v současné době pracuje v INVENTI na jednom z blockchainových projektů.  

Tatum.io: na trase Brno – Silicon Valley – svět

Startup původem z Brna je jediným startupem z České Republiky, který se kdy dostal a vyhrál v prestižním akcelerátoru SkyDeck, Silicon Valley, USA. Nabízí unikátní platformu pro vývojáře v oblasti vývoje aplikací používající blockchain.

Tatum.io poskytuje revoluční framework, jenž dokáže, jak sám řekl Jiří Kobelka, CEO a spoluzakladatel Tatum.io, celý proces vývoje aplikace významně zkrátit. Stejný proces v minulosti zabral klidně i rok nebo déle dle náročnosti projektu! Skvělým přínosem pro zákazníka i vývojáře je pak fakt, že sám vývojář má možnost se plně zaměřit na vývoj unikátních požadavků klienta.    

Obrázek 1 - Jak se dostal blockchain až k Tatum.io?

Benefity a vlastnosti blockchainu: 

Systém funguje decentralizovaně - tj. nestojí na důvěře v centrální prvek (např. stát, banka nebo jiná autorita v tradičním pojetí) ani na důvěře mezi dvěma libovolnými body systému. 

  • Převody jsou pod decentralizací rychlejší.

  • Databáze je odolnější proti kyberútokům. 

  • Databáze je transparentní a anonymní.

Data jsou neměnná. Databáze nese data, která jsou autentická a nepopiratelná. Tuto integritu chrání proces těžení a řetězení.

  • Blockchain zaručuje autenticitu svých transakcí přes asymetrickou kryptografii.
Horizontální škálovatelnost blockchainu je systémově schopna pojmout velký objem transakcí. Dokonce platí, že čím více “bloků” v síti má blockchain, tím je jeho systém stabilnější a poskytne větší výpočetní výkon pro další kontrolu dat.

– Libor Sitko –
Analytik v INVENTI


„Platforma Tatum pomáhá týmům s vývojem aplikací nad blockchainem. Dokáže zkrátit čas, snižuje rizika a náklady implementace projektu. Vývojáři se tak mohou díky nám více soustředit na samotný vývoj aplikace."
Jiří Kobelka CEO Tatum

Takzvaná forma “plug’n’play” znamená, že Tatum.io dokázal předpřipravit až 30 různých blockchainových forem s návazností na různé kryptoměny. Dle Libora Sitka třešničkou na dortu je fakt, že “Tatum blockchainu ponechá originální benefity, a tudíž nadále zůstává fakticky nepadělatelnou formou výměny aktiv po internetu, 24/7, celosvětově a anonymně”. 


„V Tatum zefektivňujeme tvorbu všestranných blokchainových projektů v průmyslu. INVENTI v blockchainové technologii vidí potenciál, který se i my snažíme dostat do popředí zájmů firem. Proto jsme rádi za navázání partnerství s touto inovativní technologickou společností.“
Jiří Kobelka CEO Tatum

INVENTI spolupráce s Tatum.io

Pokud si firma přeje začlenit blockchain do svého řešení, INVENTI tým vývojářů úzce spolupracuje s konzultantským týmem Tatum.io na tom, jak co nejpřesněji uspokojit specifické potřeby zákazníka v rámci projektu.  


“Při výběru platformy pro zpracování blockchainu bylo 100% jasné, že to bude Tatum.io! Jsou to profesionálové ve svém oboru a máme s nimi skvělou komunikaci a speciální konzultace v rámci našeho projektu, jak to udělat opravdu dobře.” 
Libor Sitko Analytik v INVENTI

Fakt, že náš tým dokáže pracovat s pokrokovými technologiemi, které mají reálný přínos pro svět, je vzrušující. Očekáváme, že v rámci partnerství s Tatumem budeme aktivně pracovat na mnoha dalších blokchainových projektech. Ať už půjde o vytváření nezaměnitelných tokenů (NFT) pro vědecké výzkumy, osobní údaje v rámci třeba e-governmentu, zlepšování dohledatelnosti různých výrobků nebo decentrilizovace financování subjektů apod.

Máte vizi na projekt vyžívající blockchainovou technologii? Ozvěte se nám.
Rádi s vámi probereme detaily, jak vaši vizi převést do digitálního světa.

            – Radim Dodek –
             Delivery Manager