Iryna a Marek: Jak spojit pracovní povinnosti s cestováním

Osobní a profesní rozvoj invenťáků je pro nás na první místě, a proto se vždy snažíme maximálně vyhovět jejich iniciativě chopit se nových příležitostí. Tak stejně to bylo i v případě Marka Rasochy a Iryny Deketové, kteří se nezávisle na sobě rozhodli vyzkoušet práci na dálku z Thajska. 

Jak se jim podařilo skloubit pracovní povinnosti s objevováním exotických míst? Každému trošku jinou cestou – pojďme si přečíst něco málo o jejich dobrodružstvích. A třeba právě pro vás budou inspirací vyzkoušet něco podobného!


Iryna Deketová

Resource Manager

Spojení práce a cestování pro mě byla fantastická zkušenost. Nejenže jsem stíhala veškeré povinnosti, ale také jsem měla možnost objevovat nová místa. Moje role v INVENTI se primárně točí kolem komunikace s různými odděleními a „real-time" dění. A i když to zní složitě, ukázalo se, že to lze zvládnout i ze zahraničí s časovým posunem.

S nadřízenými a týmem jsme se několik měsíců předem dohodli na mém fungování mimo Českou republiku. Měla jsem pevně stanovené bloky v kalendáři, kdy jsem byla dostupná na online hovory, a kdy jsem již „nefungovala". Vždy jsem byla online od 9:00 do 13:00 českého času a pečlivě jsem stanovovala aktivity, které musely být dodány nebo odbaveny, přičemž zbytek jsem delegovala na kolegyni Naty

Přizpůsobila jsem se také schůzkám, které byly nevyhnutelné, i když to znamenalo pracovat mimo stanovenou pracovní dobu. Prioritizace se stala mým denním chlebem. Plánovala jsem své dny s ohledem na přesuny z místa na místo, což občas zahrnovalo přelety nebo delší plavby lodí.

Nebylo to poprvé, kdy jsem pracovala ze zahraničí s časovým posunem. Věděla jsem proto, že to není jen tak. Ale i díky předchozí zkušenosti jsem věděla, jak se k tomu postavit a jak vše zvládnout. Myslím si, že mnoho firem by se této možnosti mělo otevřít. Je to skvělý benefit a já jsem vděčná mému týmu za důvěru, kterou mi opětovně projevil. Navíc, potkat se s kolegy v Thajsku na pivko? Super věc!

Ráda bych také poděkovala svému nadřízenému Honzovi Šilhavému za jeho podporu. A díky také patří mé kolegyni Naty, která mi pomáhala s odbavováním v čase, kdy jsem nebyla dostupná. Bez její pomoci by to nešlo tak hladce. Děkuji vám oběma


Marek Rasocha

Java Team Lead

Nedávno jsem se rozhodl prozkoumat něco nového a trochu odlišného – pracovat na dálku z Thajska. Strávil jsem tam dva měsíce. Spojit práci s cestováním jsem viděl jako super příležitost, ale též jako velkou výzvu. 

Už od chvíle, kdy padlo rozhodnutí o cestě, jsem se začal připravovat. Komunikoval jsem s týmem ohledně časových zón a způsobu fungování s šestihodinovým časovým posunem. Dohodli jsme se, že se budu účastnit všech meetingů a že dodržím plánovanou hodinovou alokaci práce ve sprintu.

Po prvním týdnu jsem zjistil, že potřebujeme větší časový překryv s týmem, takže jsem začal pracovat později, abych zajistil alespoň čtyřhodinový překryv. Každý den jsem si stanovil jasné cíle a úkoly, abych měl na konci dne jasno v tom, co mě čeká, a abych mohl být co nejefektivnější.

Musím přiznat, že to nebylo vždy jednoduché. Občas jsem se ocitl v situaci, kdy jsem ráno vyrazil na výlet a pak musel pracovat odpoledne až do večera. Ale s důrazem na zodpovědnost jsem vždy dodal potřebné výstupy včas.

Důležitým prvkem mé práce byla také prezentace a dema. Snažil jsem se předvést svou práci co nejlépe a ukázat, že i přes vzdálenost mohu být stejně produktivní jako v kanceláři.

A výsledek? Nedošlo k žádnému narušení projektu, všechny úkoly byly splněny a obchodní prezentace se setkaly s úspěchem. Během pobytu v Thajsku jsem také měl možnost prozkoumat různá místa a zažít místní kulturu. Najezdil jsem přes 1 000 kilometrů, navštívil jsem různé památky a ochutnal tradiční thajskou kuchyni. Cestování a práce na dálku byly pro mě úžasnou zkušeností a potvrzením toho, že s nasazením a odhodláním můžeme dosáhnout vynikajících výsledků, ať už jsme kdekoli na světě.

Rád bych poděkoval všem, kteří mě podpořili a umožnili mi tuto skvělou zkušenost zažít.

Doufám, že tento příběh bude inspirací pro všechny, kdo uvažují o podobném kroku, a že ukáže, že práce na dálku může být skvělou a obohacující zkušeností pro každého z nás.


Příběhy Marka a Iryny nám ukazují, že odvaha, flexibilita a dobrá organizace mohou otevřít dveře k novým možnostem a dobrodružstvím, aniž by došlo ke zhoršení kvality našich pracovních výstupů. Jejich zkušenosti jsou inspirací pro všechny, kdo uvažují o spojení práce s cestováním. Je však důležité zdůraznit, že tento úspěch by nebyl možný bez profesionality, zodpovědnosti a spolupráce jak z jejich strany, tak ze strany jejich kolegů. V INVENTI pečujeme o to, aby naši kolegové měli možnost rozvíjet se jak z osobního, tak profesního hlediska.

Děkujeme Markovi a Iryně za sdílení svých příběhů a těšíme se na další dobrodružství, která invenťáky čekají!

Základní kameny INVENTI

PROFESIONALITA

Ke klientům se chováme jako profesionálové.

PARŤÁCTVÍ

Jsme sobě navzájem dobrými parťáky.

PROČ?

Ptáme se, abychom pracovali ještě lépe a přicházeli s inovacemi.