9. den

26. dubna 2021

Po práci vyrážíme do Vidinu, začít poznávat místní svět

9. den

Jelikož jsem se v Inventi domluvil na polovičním úvazku, začíná náš den mojí prací. Po obědě však sedneme do Merglu a vyrážíme do nedalekého města Vidin. Máme pocit, že se zde zastavil čas. Na okraji města stojí opuštěné továrny, polorozpadlá betonová sídliště a místní vozový park je pro nás cesta do historie před deseti lety. Auto zaparkujeme u hlavního nádraží, abychom si centrum mohli pořádně prohlédnout.

Pěšky se vydáváme přes nadaleké náměstí  k historické bráně Stambol Kapisi, odkud pokračujeme napříč několika ulicemi ke středověké pevnosti Baba Vida. Zaráží nás jak na několikastech metrech se mění okolí. Chvilku jdeme okolo rozbořených sídliští a za chvílku již míjíme luxusní vily. O kousek dále stojí zřícenina Vidinské synagogy.  Okolo ní opět stojí neudržované sídliště. K pevnosti procházíme také městským parkem u Dunaje. Park působí neudržovaně, až na několik záhonků plných růží i tulipánů. Pevnost je velká a moc pěkná.  Stojí na břehu obrovského Dunaje. Shadow se rozhodl vyzkoušet, zda je v něm voda koupatelná i pro nás. Chvilku se procházel vodou, ale pak se rychle vrátil na břeh. Očividně musí s koupáním ještě nějaký ten týden počkat.

Jak procházíme Vidin, uvědomujeme si, že Bulharsko nás má čím překvapit. Ať už je to neskutečná nabídka místních produktů, ručně vyráběných výrobků nebo rozdílnost kultury. Už se těšíme, až zítra vyrazíme do hor a město vyměníme za kouzelnou přírodu.