165. den

28. září 2021

Až na nejzápadnější cíp Evropy

165. den

První bod k návštěvě máme hned po 40km. Sjíždíme do města Batalha, kde se nachází další z klášterů patřící na seznam světového dědictví Unesco. Je trochu jiný než ten včera. Do tohoto kláštera můžeme bezplatně i nahlédnout. Je pěkně zdobený a obrovský. Zajímavá je i doba, po kterou byl stavěn. Než byl dokončen, od prvního položení kamene uběhlo 200let a vystřídalo se 5 architektů.

Za dalších zhruba 30km navštěvujeme poslední z trojice blízkých klášterů, patřící do světového dědictví Unesco. Mergla necháme na odstavném parkovišti a scházíme ke kláštěru Alcobaca. Osobně se nám líbí ze všech tří nejméně. Ovšem v tomto klášteře jsou úžasně zdobené hrobky.

Historickou část dneška máme již za sebou a míříme k dalšímu cíly naší cesty, mis Cabo da Roca. Máme to zhruba 3 hodiny cesty než vystoupíme u majáku na nejzápadnějším cípu pevninské Evropy. Pěkně tu fouká, spousta lidí, ale nic z toho nám nekazí ten skvělý pocit, že jsme tu. Vlny se tříští o útesy, když se fotíme u obrovského kříže, který tu stojí. Po prohlídce útesů sedáme do auta a popojíždíme ještě 20km do města Cascais, kde dnes budeme spát na parkovišti.