16. den

03. května 2021

Najít ve státní svátek otevřený servis je fuška!

16. den

Opouštíme kemp v Aheloy. Majitel kempu nám domluvil servis, který opravý náš upadnutý výfuk. Bohužel je státní svátek, mechanik se včera opil a rozhodl se ve státní svátek nepracovat. Co je tohle za pracovní morálku? Kde je pořekadlo "Pracovat jako Bulhar?". Nevadí, najdeme něco jiného.

Cestou do Černomorce se zastavíme v Burgasu. Objedeme asi 4 servisy. V jednom má otevřeno, má dokonce i svářečku, ale nevejdeme se do vrat, aby si pod auto mohl vlézt. V druhém i třetím je zavřeno. Až na čtvrtý pokus, v zapadlé uličce na okraji Burgasu mají vše potřebné - otevřeno, svářečka, montážní jáma na ulici a hlavně mechanika, který si chce přivydělat. Za 40BGN nám po deseti minutách práce odevzdává opravený výfuk. Omotávka z Jawičky už se pomalu taky chystala do věčných lovišť a kožené pásky mlely z posledního.

Z dálnice před Černomorcem si všimneme velkého množství obytných aut i přívěsů zaparkovaných volně v lese na břehu moře. To by mohlo být ideální místo na další dvě noci. V mapě hledáme cestu kudy tam. Sjedeme z dálnice na hodně rozbořenou úzkou asfaltku vedoucí podél pobřeží. Po necelém kilometru se začnou objevovat odbočky na pláž. Všude je plno. Po půl kilometru odstavíme Mergla vedle cesty, abychom se pěšky vydali na průzkum. Za dalších 500m nacházíme ideální místo. Nikdo nikde, k pláží sotva deset metrů a nádherný výhled. Přeparkujeme Mergla a rozkládáme zázemí. Až do večera pozorujeme za neutichajícího větru, jak se pár odvážlivců prohání s padákem na surfu po lehce rozbouřeném moři. Je to paráda!