1. den

18. dubna 2021

Přesun přes půl republiky a větší otestování strojů i naší výdrže

1. den

Neteř jsme zapili více než dostatečně, ta bude určitě celý život zdravá! Nicméně ráno je potřeba prásknout do koní. Počasí je o chlup lepší než včera. Sice venku není žádná sauna, ale alespoň neprší. Máme před sebou 220km, které zakončíme u známého v Jeseníkách.

Jelikož stále straší s velkým množstvím sněhu, volíme okružní trasu. Je to sice dál, ale za to horší cesta. Z Přelouče míříme na Pardubice, Chrudim, Moravskou Třebovou, Šternberk a Lichnov. Zjišťujeme, že optimální cestovní rychlost je opravdu 70km/h. To se pravděpodobně nelíbí okolním řidičům, ale narozdíl od nich, my nikam nespěcháme. Jedeme u kraje a užíváme zatím každý kilometr.

Trochu se obáváme, kolik nám ukáže váha, až na ni najedeme s Merglem. Vůbec si nejsme jisti, zda splníme limit 3,5t. Do kopce rychlost klesá k 60km/h. Teploměr ukazuje 6°C až 8°C . V autě je to pohoda, ale na motorce po hodině a půl jízdy mám pocit, že jestli mi někdo šlápne na nohu, přijdu o palec. Myslím si, že v ponožkách mám místo prstů rampouchy. Zbytek těla je hezky v teple. Oblečení Ayrton zatím odvádí svou úlohu na výbornou, ale do kožených bot se mi dvě ponožky nevejdou. Alespoň mě hřeje pomyšlení na to, že úprava Jawy 90 od kluků z Jawatechu byla dobrá volba. Duralové ráfky, vyztužený rám, Vape, široká řidítka, to všechno mi dělá cestu mnohem pohodlnější.

Za Šternberkem se na vrcholcích kopců objevují zbytky sněhu. Na chvilku se zatáhne a z nebe spadne pár kapek. Už abychom tam byli, pomyslím si ve chvíli, kdy přestávám cítit zmrzlé prsty a na pozadí se mi začíná tvořit "nehet". Mé sesednutí z motorky připomíná spíše odpadnutí rampouchu ze střechy než ladný seskok drsného motorkáře.

V Lichnově zůstaneme do čtvrtka. Náš rodinný přítel nám poskytne zázemí. Potřebujeme doladit pár věcí na Merglu, jako je dotěsnění boileru, oprava plováku v benzinové nádrži a hlavně stihnout udělat čerstvou STK. Před odjezdem jsme si totiž všimli, že končí v květnu. Pár dalších dnů tedy nečekejte žádné dobrodružné příběhy, ale spíše několik techničtějších příspěvků. Zkusím se rozepsat o tom, jak probíhaly přípravy, co jsme upravovali na Merglu i Jawě a kam máme vlastně v několika příštích měsících namířeno.