Proč potřebujete audit testingu?

Kontrola kvality softwaru bývá často podceňovaným tématem, a to především u projektů menšího rozsahu. Čím větší businessovou roli hraje dané softwarové řešení, tím zásadnější pozornost byste měli testingu věnovat. Pokud podceníte celou testingovou fázi, hrozí, že vaše technologické řešení nebude fungovat optimálně. Tím si můžete komplikovat cestu k vaším vysněným cílům, přidělávat si práci a zpomalovat svůj rozvoj.

Pakliže již testing je klíčovým elementem vašich projektů, dává smysl o něj pečovat tak, aby byly testingové procesy optimalizované. Současně byste měli vědět o dalších možných směrech rozvoje i vylepšení a celkové kondici testingu. A od toho tu je audit testingu.

Co získáte kvalitně zvládnutým testováním svého IT projektu? 

  • Spokojenější zákazníky nebo uživatele. 
  • Finanční úspory, a tedy rychlejší ROI.
  • Výkonnější a efektivnější tým.
  • Rychlejší rozvoj projektu.

Neskončete u svých uživatelů jako Tečka (za vydaným softwarem) 

Odstrašujícím příkladem z Česka může být aplikace Tečka, která slouží ke správě očkovacích certifikátů.
Ta ve více případech nešla spustit nebo svým uživatelům ukazovala neplatné očkování. Ve výsledku se ukázalo, že vyvíjené řešení neprošlo kvalitním softwarovým testingem. V pandemické krizi se jednalo o nešťastnou až zdraví nebezpečnou situaci pro stát i občany. 

Je však vidět, že množství firem, které to chtějí mít pod kontrolou, roste. Testing a audit testingu tudíž postupně nabývá celosvětově na důležitosti. U trhu s testingem jako službou můžeme v posledních letech sledovat pozitivní vývoj. V roce 2020 tento trh překonal celosvětově hodnotu 40 milionů dolarů a předpokládá se, že v letech 2021–2027 každým rokem poroste o dalších 7 %. Abyste zůstali před křivkou,
je vhodné neustále pracovat na optimalizaci a efektivitě vašeho testingu. 

Auditem k úsporám a efektivitě – jak to může vypadat v praxi?

Základním pravidlem je, že čím efektivněji software testujete, tím více ušetříte. Když je proces testingu nesprávně nastavený a rozvíjený, z dlouhodobého hlediska se úspory ztrácí. Díky auditu zjistíte nejen celkovou kvalitu procesu a fungování testingového týmu, ale také objevíte místa ke zlepšení. Může se jednat například o příležitosti k aplikaci automatizovaného testování.

Z naší zkušenosti víme, že konkrétně automatizované testování se dá aplikovat až na 25 % všech testů. Taková místa je však třeba objevit a dobře zanalyzovat.

Analýzou procesů v testingu zlepšíte defekt management a transparentnost testování. Správná diagnostika vám dále může získat mezi 15–20 % času navíc pro tým na opravu bugů a odhalování chyb. Třešničkou na dortu je i identifikace oblastí, ve kterých můžete testery posunout profesně dál, a tím rozvíjet jak jejich dovednosti, tak kvalitu testování samotného.

Ve výsledku budou mít testeři díky auditu více prostoru na pokročilé požadavky na projekt, a tak se budou moci v problémových oblastech rychleji posunout.  

Díky nám zvládnete audit testingu i sami

Připravili jsme pro vás Guidebook: Audit Testingu krok po kroku, díky kterému můžete efektivně začít s auditem svého testingu již dnes. Do této praktické příručky s přehledným seznamem jsme vložili více jak 10 let našich zkušeností s testingem z nejrůznějších prostředí a projektů tuzemských i nadnárodních klientů. Najdete zde také spoustu best practices, které se nám v naší praxi osvědčily.

C-Suite Meetup vol.5

AI revoluce nebo hype? Rok od boomu

Přijdťe diskutovat s námi a našimi hosty.
Načerpejte inspiraci z networkingu při dobré snídani a obědu.

29. února, 9:00 - 13:00 I INVENTI, Praha 4

C-Suite Meetup vol.5

AI revoluce nebo hype? Rok od boomu

Přijdťe diskutovat s námi
a našimi hosty. Načerpejte
inspiraci z networkingu
při dobré snídani a obědu.

29.února, 9:00 - 13:00
INVENTI, Praha 4

Guidebook

Audit testingu krok po kroku

Zjistěte, jak efektivně probíhá testing na vašem IT projektu a optimalizujte jeho vývoj.

Guidebook

Audit testingu krok po kroku

Zjistěte, jak efektivně probíhá testing na vašem IT projektu a optimalizujte jeho vývoj.

Chcete audit svěřit expertům? Dokážeme vám pomoci s identifikací problémů i příležitostí v testingu díky osvědčeným postupům a metodám.
Podívejte se na naši individuální službu Audit testingu. 
Filip Kadlec 
Head of Testing