Nativní vs. multiplatformní vývoj mobilních aplikací: Jakou cestu zvolit pro váš projekt?

Mobilní aplikace jsou v dnešní době alfou omegou byznysové strategie mnohých firem. Pro některé z nich jsou pak „pouze“ doplňkem – to však neznamená, že by se jejich vývoj měl odbýt.

Globální výnosy z aplikací meziročně rostou o téměř 20 %. V roce 2023 by měly dosáhnout až 527 miliard USD (přes neuvěřitelných 11 bilionů CZK). To vyplývá z dat předního poskytovatele tržních a spotřebitelských dat, Statista. (1) Tato platforma předpovídá, že v roce 2025 se cifra vyšplhá až na 613 miliard USD. 

Před tvorbou mobilní aplikace je důležité zamyslet se nad tím, zda se vydáte cestou nativního, nebo multiplatformního vývoje. Volba výsledné technologie totiž významně ovlivní jak postup a cenu (a tedy i návratnost investice), tak rychlost dodání (a s ní time to market) či způsob budoucího rozšiřování aplikace.

Vyhodnocování ideální cesty se nevyhnete, ať už má být aplikace cílená na zákazníky nebo sloužit pro zjednodušení interních procesů vaší společnosti.

Vyzpovídali jsme naše experty na mobilní vývoj a přinášíme vám pohled na obě varianty.


Nativní vývoj mobilní aplikace

V čem spočívá nativní vývoj?

Nativním vývojem rozumíme tvorbu aplikace pro konkrétní platformu a její optimalizaci pro daný operační systém. Pokud například vyvíjíte aplikaci pro Android a iOS, musíte mít dvě oddělené verze aplikace, protože pro každou platformu se vyvíjí zvlášť.

Využívá se nejčastěji, když potřebujete robustní a dlouhodobě udržitelné řešení. Vhodnou volbou je také v případě, že očekáváte rozdílné fungování nebo jiný vzhled pro každou z platforem. Zpravidla je však potřeba počítat s vyšší investicí. 

Příklady aplikací, kde je nativní vývoj tím pravým

Aplikace do skladů. Ty je totiž často nutné optimalizovat na specifický hardware (jako třeba čtečku). Využívají Bluetooth k tisku účtenek a dokladů a je potřeba synchronizovat je se serverem podle nejbližšího WiFi přístupového bodu.

Aplikace pro startup, které kladou velký důraz na uživatelský zážitek. Díky nativnímu vývoji si totiž můžete lépe vyhrát s uživatelským prostředím, jeho interaktivitou a nejrůznějšími efekty. Dosáhnete také plynulejšího chodu na slabších zařízeních.

Aplikace, kde mají uživatelé každé z platforem jiná očekávání. Může jít o jiný business model aplikace pro uživatele iOS a Androidu například ve vztahu k zobrazovaným reklamám. U vývoje bude tedy zapotřebí postupovat odděleně.

Aplikace, které silně využívají hardware. Může se jednat například o rozšířenou realitu, komunikaci přes Bluetooth, přístup ke kameře pro zpracování filtrů v reálném čase nebo využívání specifických čipů a čidel.

Pro nativní vývoj se v rámci Androidu využívá programovacího jazyku Kotlin. Na druhé straně iOS vývojáři se spoléhají na Swift.

Multiplatformní vývoj mobilní aplikace

V čem spočívá multiplatformní vývoj

Multiplatformní vývoj umožňuje vytvářet aplikace pro více platforem, jako je například již zmíněný Android a iOS, a to pomocí sdíleného zdrojového kódu.

Tento typ vývoje je vhodný například, pokud většina mobilních uživatelů upřednostňuje jen jednu z platforem. Spěcháte na aplikaci? I v takovém případě je multiplatformní vývoj větší jistotou. Jeho nespornou výhodou jsou také ušetřené prostředky, protože oproti nativnímu vývoji zde vstupuje do akce pouze jeden tým. V případě INVENTI se jedná o Flutter vývojáře, kteří vyrostli z nativního vývoje a dokonale mu rozumí. Díky těmto schopnostem dokážou vyřešit i případy, kdy je zapotřebí platformně specifického přístupu. Celkový počet lidí na projektu bude nižší, výsledků však dosáhnete víceméně stejně rychle, či dokonce dříve.

Možnosti v multiplatformním světě však mohou být omezenější z hlediska funkcí. Často také bývá jejich vývoj komplikovanější. Je třeba zvážit, zda tato omezení ovlivňují náš celkový záměr. Může se totiž stát, že v případech, kdy má multiplatformní aplikace zajišťovat komplexnější funkcionalitu, bude náročnost vývoje s údržbou nerentabilní.

Příklady aplikací, kde je multiplatformní vývoj tím pravým

Aplikace, kde je zapotřebí dosáhnout stejného vizuálu a funkčnosti na obou platformách.

Aplikace s funkcionálně jednodušším účelem (např. různé marketingové aplikace, festivalové aplikace, mobilní e-shopy, interní aplikace).

Aplikace určené pro krátkou interakci (jako například zpravodajské aplikace nebo aplikace určené pro nákup jízdenek do autobusu či hledání a rezervaci parkovacích míst). Takové aplikace má uživatel otevřené vždy jen pár vteřin.

Aplikace, které nevyžadují složitou komunikaci s hardware. Tím jsou myšleny takové, u kterých hraje prim například obsah.

U multiplatformního vývoje mají programátoři na výběr z řady frameworků. Jmenujme si třeba Xamarin, Kotlin multiplatform či React Native, který byl do nedávna nejpoužívanějším frameworkem pro tento typ vývoje vůbec. To potvrzují data od Stack Overflow, jedné z největších globálních vývojářských komunit. Přes 40 % z 80 000 respondentů studie (květen 2021) uvedlo, že ho používá. Jeho stabilita se však odvíjí od použitých knihoven. Pokud zvolíte špatné knihovny třetích stran, vývoj se může značně zkomplikovat. Další nevýhodou je, že ti, kteří jsou zvyklí na nativní vývoj, se s tímto frameworkem můžou poměrně dlouho učit.

Dalším široce využívaným systémem je Flutter, který se v současnosti stává nejpoužívanějším mobilním multiplatformním frameworkem. Využívá programovacího jazyku Dart a jeho autorem je Google. V INVENTI máme s Flutter vývojem bohaté zkušenosti a ve světě multiplatformního vývoje jej volíme jako číslo 1. Vybrali jsme si ho díky jeho spolehlivosti a stabilitě, neustálým zdokonalováním a investicím ze strany Google a dynamicky se rozrůstající komunitě. Navíc nabízí bohaté technické možnosti, které se podobají systémům pro nativní vývoj, díky čemuž je tvorba mobilních aplikací rychlá a efektivní.

V jeho prostředí lze využít nativních funkcionalit, ale zároveň přináší neoddiskutovatelné benefity multiplatformního vývoje. Flutter je postaven velmi intuitivně, a tak se s ním dobře pracuje, což potvrzují naši mobilní experti. Vyvinout aplikaci a vydat ji na trh je možné relativně rychle, což snižuje náklady na vývoj a přispívá oblíbenosti u našich klientů.

Jaký typ vývoje zvolit?

Pro přehlednost srovnáváme na základě několika kritérií oba typy vývoje v následující tabulce.
Kritérium Nativní vývoj Multiplatformní vývoj

Výkon a optimalizace

💯 👌

Úzké propojení s mobilním HW nebo platformě specifické funkce

💯 👌

Čas na vývoj

👎 💯

Rychlost prototypování

👎 💯

UX a vizuální možnosti

💯 👌

Vývojové náklady

👎 💯

Náklady na údržbu a další rozvoj

👌 💯

Dlouhodobá udržitelnost

💯 👌

Škálovatelnost, komplexita aplikace

💯 👎

Zkušenosti v INVENTI

💯 💯

Rozhodování o konkrétním přístupu může záviset na mnoha detailech, které je vhodnější řešit individuálně pro každou aplikaci zvlášť. Někdy lze i velmi komplexní aplikace vyvíjet multiplatformním způsobem a jiné jednoduché a jednoúčelové aplikace využívající HW je nutné napsat robustně v native frameworcích. Čas a peníze jsou často důležitými parametry, jindy je prioritou číslo 1 kvalita výsledného produktu, aby oslovil cílovou skupinu tak, jak má.

Rádi vám pomůžeme najít optimální strategii naplňující vaše businessové očekávání.

Abychom vám ještě více usnadnili rozhodování, do tabulky níže jsme rozepsali nejčastější požadavky a uvádíme, který typ vývoje je pro ně vhodnější.

Požadavek Nativní vývoj Multiplatformní vývoj

Potřebuji co nejrychleji aplikaci pro Android i iOS

NE ANO

Chci z hardware dostat maximum a využívat speciální senzory a čipy

ANO NE

Nechci spravovat dvě různé aplikace

NE ANO

Chci na každou z platforem aplikovat jiný obchodní model či zajistit, že se každá bude chovat jinak

ANO NE

Je pro mě důležitá výše celkových nákladů

SPÍŠE NE SPÍŠE ANO

Potřebuji aplikaci pouze s jednoduchými funkcemi

NE ANO

Potřebuji vytvořit prototyp aplikace pro validaci nového startupového nápadu (MVP)

SPÍŠE NE SPÍŠE ANO

Správný výběr mezi nativním a multiplatformním vývojem je otázkou konkrétních cílů, kterých by aplikace měla dosahovat a výhod, které vývoj přináší do oblastí, které jsou pro vás důležité. Zatímco někdo může preferovat rychlost vývoje, pro někoho je klíčová robustnost, stabilita či rozšiřitelnost. V některých případech je možné realizovat oba typy, jeden z nich však vždy bude vhodnější.

V každém případě jsme tu pro vás – ve vývoji mobilních aplikací máme mnohaleté zkušenosti a díky našim expertům na mobilní technologie vám rádi pomůžeme vybrat tu nejvhodnější cestu na míru pro váš byznys.

Povězte nám o vašem nápadu a zjistíte, že už nebudete potřebovat jiného IT partnera!

Pojďme přivést vaše nápady do digitálního světa.

Budete překvapeni, co spolu dokážeme vytvořit.