118. den

13. srpna 2021

Něco tak obrovského jsem ještě neviděl

118. den

Transalpinu projedeme jen z půlky. Máme totiž namířeno k solnému dolu Salina Turda. Jedná se o největší důlní komplex, který můžete navštívit. Cesta k němu pořes Transalpinu nemá chybu. Dojem nám zkazí až posledních 100km, kdy neustále skáčeme v koloně.

Po zaplacení vstupného (50RON/os.) se dostáváme do říše divů. Stěny vypadají jako žula, ale jsou chladné i slané. Po sestoupení do největší haly, která má 15 podlaží, nám zůstává rozum stát. Najdete zde ruské kolo, pinpongové stoly, biliár, kuželky,  šachy i jezírko s možností zapůjčení lodičky. Důl je budován od roku 1075. Cestou zpět vyšlápneme přes 150 schodů.

Máme dvě a půl hodiny do setmění. Navrhu, abychom se přesunuli do národního parku Apuseni, kde můžeme zůstat minimálně dvě noci. Jakmile odbočíme před městem Huedin na silnici 1R, pak 108C a následně 763, chce se mi radostí až brečet. Příroda je zde úchvatná. Kulaté zelené kopečky, zapadající sluníčko, stoupající pára z lesů, to vše mlčky pozoruji. Skoro ani nevnímám, jak se klepu zimou, neboť teplota klesla na 13st. Až téměř za tmy přijíždíme k řece, kde rozbijeme tábor.