Jak se invenťačka Ivana vypracovala na test analytičku

Vzpomeňte si na svůj první školní den. Přestože jsme netušili, do čeho jdeme a co všechno se budeme muset naučit, byli jsme nadšení z možností se rozvíjet a poznávat nové kamarády. O všech povinnostech jsme měli jen mlhavou představu. Takovým malým „1. zářím“ si prošla i naše Ivana Koudelková, která s nástupem do INVENTI minulý podzim vplula do nového kolektivu a příležitostí. Jak to u ní probíhalo? A jak se dokázala vypracovat z juniora v IT oboru na solidní test analytičku se zaměřením na WebAdmin a UAT testování? O tom si přečtěte níže.


Moto INVENTI „It’s about people“ je výstižné. Opravdu to vystihuje postavení firmy i to, jakým způsobem pracuje. Důvěra, komunikace, rozvoj a podpora jsou jedny z věcí, které zaujímají první příčky. 

Můj příběh, který by bez INVENTI a skvělých lidí ve firmě nebyl.

Na podzim jsem nastoupila do INVENTI jako web admin. Byla to skvělá příležitost. Mohla jsem pokračovat v něčem, co jsem dělala dřív, a tak zdokonalit svoje schopnosti. 

Jak plynul čas, tak bylo potřeba si rozšířit své pole působnosti. Spolu s lídrem Mirkem Hauserem a poté Martinem Dostálem jsme vymýšleli, v čem se dál posunout. V INVENTI je spousta projektů a možností, jakým směrem se ubírat. Padla zde řada návrhů a diskusí, ale vzhledem k tomu, že jsem měla takřka nulou zkušenost v jakémkoliv odvětví, znamenalo to pro mě začít se učit něco zcela nového. 

Pro mě jako laika to byla tenkrát španělská vesnice. Proto jsem se snažila uvažovat, dá se říct, racionálně. Přemýšlela jsem nad tím, co mě baví, co mi je blízké. V tu chvíli tým v oddělení testingu hledal nového člověka. S headem testingu Filipem Kadlecem jsme se bavili o tom, kam by mě tato pozice mohla posunout. Došla řeč na pozici „tester webových a mobilních aplikací“. Pro člověka, který rád pracuje na PC a s mobilem, to zní velice atraktivně. Kdo by přece nechtěl vědět, jak se appky vyvíjí a testují? 

Při poslechu, co všechno mě čeká a co se mám naučit jak by to všechno probíhalo, tak se mi zatemnilo před očima. Člověk bez IT vzdělání, bez zkušeností, kterého by čekal intenzivní kurz a spousty učení, to přece nemůže zvládnout. Ale díky kolektivu lídrů, heada a podpoře ze strany INVENTI jsem si řekla, že je to opravdu skvělá příležitost. Nový rozhled a hlavně začátek nové etapy života. To k tomu přece patří. 

Všichni jsme si spokojeně plácli! 

Pod taktovkou Filipa byl můj první úkol vybrat si svého lídra. Vybrala jsem si Gabču Styborou. Přeci jako jediná holčina na této pozici mi bude blíž. Má představu, jak to může být pro holku obtížné dostat se sem a setrvat. Padlo podání rukou a hned mě ujistila, že žádné úlevy nebudou, že budu tvrdě makat a dostávat domácí úkoly. Maximálně dostanu odměnu po skvělé odvedené práci. Tvrdý začátek.

O naší skvělé Gabriele Styborové napsal i magazín Heroine, magazín od žen pro ženy v IT oboru, které se chtějí posouvat dál. Gabriela je nyní na pozici ‘Tech Lead’ a určitě o ní ještě uslyšíte. 

Po přečtení rozvojového plánu jsem byla jako Alenka v říši divů. Co je to SoapUI, Postman, analýza? Tisíce otázek, které se mi honily hlavou. Opravdu jsem si říkala, do čeho jsem se to pustila. Nerozumím ani slovu. Ale opravdu jsem ráda za lidi, kteří zde pracují, každý je ochotný pomoct a vysvětlit, co zrovna člověk nechápe. Gabča se mi intenzivně věnovala, dokázala mi spousty věcí vysvětlit (jak pro blbce), pomohla mi s rozvojem a učením. Každý den jsme spolu mluvily a ujišťovala mě, že jsem na dobré cestě. Opravdu ta komunikace byla důležitá. Podpora od Gabči a Filipa pro mě byla velmi důležitá.

Čas utekl jako voda. Dostala jsem se do fáze, kdy už jsem mohla začít pracovat na projektu CMS. Dost jsem se bála, vždyť už to není jen učení, ale něco reálného. Důležité je umět své nové dovednosti zužitkovat v praxi. První kroky byly těžké, ale díky svým šéfům jsem mohla dál pokračovat v rozvoji. Vždy stáli za mnou a podporovali mě, mohla jsem se na ně kdykoliv a s čímkoliv obrátit. Myslím, že i některých mých všetečných a opakovaných dotazů měli opravdu dost.

Než jsem se nadála, byl čas pustit se do práce na projektu. Své prvotní obavy mi pomohla setřást Gabča: „Ty to zvládneš! Možná si to neuvědomuješ, ale už teď ovládáš vše, co je třeba. Makala jsi tvrdě, výsledky máš a není se čeho bát. Nervozita je přirozená, ale máš naši plnou podporu a stojíme za tebou.“ Uvědomila jsem si, že i přes úvodní obavy jsem se skutečně během 3 měsíců dokázala s rozvojovým plánem hodně posunut. Kurz a rozvojový plán na míru byly tak dobré, že jsem se naučila spoustu věcí, které jsem si na začátku neuměla představit. Gabča a Filip mě intenzivně prověřili a byli přesvědčeni, že jsem na důležitou práci pro klienta připravená a zvládnu ji zodpovědně vykonávat.

Na závěr kurzu jsem měla absolvovat test – znalostní a praktický. Testu ze znalostí jsem se nebála. Test z praxe byl náročný, ale s přípravou od Filipa a mentoringem od Gábiny jsem jej vypracovala na jedničku. S ohlédnutím na můj úplný začátek v INVENTI je neskutečné, kolik jsem se dokázala naučit a jak daleko jsem se profesně posunula. Odměna v podobě certifikátu, menších pamlsků, kterých není nikdy dost, ale hlavně posun na solidní test analytičku a fakt, že jsem si otevřela dveře novým příležitostem, mě opravdu potěšil.

“Jsem velice ráda, že jsem mohla být součástí zrodu nové posily do našeho týmu. Obdivuji odhodlání, píli a obrovskou snahu, s jakou se Iva poprala s tímto nelehkým úkolem. Iva je velice proaktivní, nebojí se ptát a věci dotahuje vždy do konce. Celá tříměsíční intenzivní zkušenost s Ivou by se dala shrnout do jedné věty - dostala se z 0 až na úroveň srovnatelnou s medior testery. “
Gabriela Styborová Tech Lead

Byla to jízda, teď už hurá na projekt.

Díky INVENTI, 
Ivana