Český investiční středověk a technologie: Brokero se chystá přesunout investování do 21.století

Vaše peníze by neměly ležet ladem, naopak by na sebe měly vydělávat a přinášet zhodnocení. Můžete třeba svěřit své finance bance nebo neustále telefonovat a docházet k osobnímu makléři. Nicméně dnes už si můžete vzít svého makléře třeba i domů do ložnice. Samozřejmě mluvíme o mobilním makléři, kterého Jakub Lukáš a Marek Trúchly chytře ukryli do nové FinTech aplikace Brokero. Na vývoji jedinečné služby na českém trhu se podílel tým invenťáků pod vedením Kateřiny Altrubanové, naší projektové manažerky. Aplikaci Brokero nově najdete ke stažení zdarma na App Store a Google Play

O výzvách při mobilním vývoji, a o tom, kdy a jak naplno využít potenciál této aplikace, jsme si povídali s Jakubem Lukášem a Markem Trúchlym.


Jak jste přišli s nápadem na tuto aplikaci? Pomohl vám někdo při vytváření vaší vize? 
Makléřská práce za poslední desetiletí neprošla žádným vývojem a nadále bazíruje na telefonickém kontaktu s klientem. V období pandemie jsme extrémní situaci mohli vždy komunikovat pouze individuálně, a tak se zrodil nápad na Brokero. Aplikace, která bude informace distribuovat všem ve stejný okamžik. Jedná se o naši vlastní ideu. 

Co všechno obnáší vytvoření takové aplikace z pohledu technologií a legislativy?
Z technologického pohledu byla největší výzva najít solidního partnera v podobě vývojáře, což se nám nyní po úvodním přešlapu povedlo. Legislativní rámec je velice náročné prostředí, kde jsme ale měli výhodu, že jsme tento problém aktivně řešili již v našem předešlém zaměstnání. Nezačínali jsme tedy úplně na zelené louce.

Jaká investice stojí za vznikem Brokera?
Za investicí do Brokera doposud stojíme pouze my a financujeme vše z vlastních zdrojů. Máme nabídky na vstupy externích investorů, zatím jich ale nechceme využít. Tento krok bude přicházet v úvahu až v další vlně expanze. Celková výše investice se nyní pohybuje na úrovni ceny rezidenční nemovitosti mimo regiony Praha a střední Čechy.

FinTech ? O čem všichni mluví…

FinTech je složeninou slov finance a technologie, ale všeobecně se označení uchytilo u technologií prosazujících se ve finančním sektoru. Může jít o platformu/start-up, jako je Brokero nebo i firmu, která díky svým inovativním produktům narušuje status quo v poskytování finančních služeb. 

Předpokládá se, že hodnota globálního FinTech trhu se do roku 2026 vyšplhá až k závratným 31 503 miliardám dolarů (zdroj). Dle Deloitte dosahovaly v roce 2017 tržby českého FinTech trhu 400 až 800 mil. Kč. s dlouhodobým potenciálem až 5 až 15 mld. Kč ročně!  O tomto odvětví tedy ještě určitě hodně uslyšíme. (zdroj)

Graf 1: Zájem o FinTech (počet vyhledání termínu FinTech přes Google během let 2013–2021)
Zdroj: Google Trends 

Setkali jste se s nějakými výzvami nebo překážkami během budování vaší služby?  
Nečekali jsme, že největší překážkou bude právě najít solidního technologického partnera, se kterým budeme fungovat jako rovnocenní obchodní partneři.

V jakém duchu probíhal vývoj aplikace? Jaký přístup jste volili k celé záležitosti? 
Vzhledem k našim dlouholetým zkušenostem na kapitálovém trhu a s aktivní komunikací s klienty jsme si vytyčili hlavní potřeby, které bychom chtěli saturovat, a na ně jsme se v rámci plánování a vývoje zaměřili. Cílem bylo uživateli nabídnout kompaktní investiční servis od nápadu po prodej (včetně průběžného vyhodnocování a distribuce relevantních zpráv). 

Pro koho je aplikace Brokero určena?
Brokero může využívat jak zkušený investor, který má své zaměstnání a nemá dostatek času pro analýzu trhu, tak i začátečník. Snažíme se komunikovat tak, aby se v našem sdělení dokázal zorientovat i laik. Spektrum našich klientů nyní začíná u začátečníků a končí u profesionálů na kapitálovém trhu.

K čemu uživatelům bude Brokero?
Úkolem Brokera je substituovat makléře. Toho zpravidla využívá investor, který nechce trávit denně hodiny analýzou trhu a vyhodnocováním kurzotvorných informací. Od nás dostane nápad, zprávy a náš pohled na trh, který mu pomůže s orientací ve zpravodajské džungli. Služba má poskytnout komfort v podobě plnohodnotného informačního servisu. Kde náš uživatel případnou objednávku zrealizuje, je na něm.

“Máme rádi originální nápady a nebojíme se výzev. A právě vývoj aplikace Brokero byl pro nás přesně takovou výzvou. Náš tým musel reagovat na spoustu implementačních změn a vypořádat se s řadou legislativních překážek při distribuci aplikace, ale to je přesně to, co v INVENTI umíme.

S investory aplikace se nám spolupracovalo velmi dobře. Práce probíhala na základě otevřené a věcné komunikace, což nám přineslo očekávané výsledky i dobrou atmosféru v týmu."

Kateřina Alturbanová
Project Manager 
 

Jakým způsobem funguje aplikace Brokero? 
Dle své individuální obchodní strategie si uživatel po stažení vybere mezi třemi dostupnými programy – zdarma, Pro a Premium. Každý program zúročuje přes deset let našich zkušeností na kapitálovém/akciovém trhu a poskytuje tak škálu možností, jak vhodně investovat. Dost záleží na vůli investora, do jaké hloubky chce s námi do obchodů jít.

Jakub Lukáš

Na kapitálovém trhu se pohybuje od roku 2011, v posledních letech působil jako Senior makléř ve společnosti Patria Finance.

Co ho baví? 
Jakub rád sleduje americké a západoevropské trhy, ale i vybrané tituly z pražské burzy. Speciálně sleduje společnosti z telekomunikačního, automobilového, technologického a energetického sektoru. Kromě akcií se zajímá o dluhopisy a ETF (veřejně obchodovaný fond) - Exchange Traded Fund.

Co všechno zvládne poskytnout aplikace Brokero oproti jiným aplikacím na trhu?
O podobné službě doposud nevíme. Minimálně ne v takto specializované podobě. Většina služeb je zaměřena buď na obchodování, nebo čistě na samotné zpravodajství.

Jaké informace může člověk v aplikaci očekávat? 
Zabýváme se formováním prostředí pro dlouhodobé budování akciového portfolia a práci s ním, nejde o pouhé zasílání tipů. Investor od nás dostane popis doporučení (rizikovost, horizont, argumenty…) a on sám se rozhodne, zda tip odpovídá jeho profilu. Snažíme se hledat příležitosti od těch oportunistických až po dlouhodobé.  

Mobilnímu bankovnictví a FinTechovým appkám přichází na chuť stále více uživatelů, protože lidé mají své peníze kdykoliv a kdekoliv pod kontrolou. Jakým způsobem je v Brokeru zajištěna uživatelská bezpečnost? Budou uživatelské investice chráněné proti hackerům a jiným útokům?
A v tom je právě naše výhoda. Tím, že Brokero není obchodní platforma, v aplikaci nejsou citlivá data. Samotný přístup do uživatelského rozhraní je technologicky zabezpečen skrze heslo. V případě prolomení uvidí útočník data, která jsou k dispozici našim placeným uživatelům.

Všude v médiích slyšíme, že se vše zdražuje a zdražovat ještě bude. Česká Národní Banka nás informovala, že v květnu 2022 vzrostly ceny zboží a služeb, které spotřebovává průměrná česká domácnost, o 16,0 % v porovnání se stejným měsícem v roce 2021. Je tedy vůbec vhodná doba na investice? 
Vhodná doba pro investování je vždy. Podstatná je správná orientace v tržním prostředí a vhodný produkt. Právě proto jsme Brokero vytvořili. Abychom investorům přinesli zásadní informace pro správná rozhodnutí, jak v které době investovat.

Kolik českých uživatelů očekáváte, že se aktivně zapojí do investování přes Brokero? 
To záleží. Bude se to odvíjet od jednotlivých tarifů. Naše nejoblíbenější služba Premium bude záměrně limitovaná pro omezený počet uživatelů, například kvůli nabídnutí pravidelného osobního setkání. Náš aktuální cíl je dostat se v dalších letech na tisícovku platících uživatelů. Tato meta pro nás ale nepředstavuje konečnou štaci.

Jak jsou na tom vlastně Češi s investováním a včasným osvojením si nových technologií, jako je například FinTech appka Brokero?  
Dopady kuponové privatizace, nastavení důchodového systému a aktivita na pražské burze české investiční zkušenosti stále drží ve středověku v porovnání se západem. Brokero má plnit funkci virtuálního průvodce trhem, který by měl jednotlivé bariéry postupně bourat. 

Marek Trúchly

Marek se pohybuje na kapitálovém trhu od roku 2010. V roce 2014 se přesunul do makléřského oddělení společnosti Patria Finance, kde poslední 4 roky zastával pozici Head of Sales & Trade (vedoucí makléřského týmu). Nyní se plně věnuje Brokeru.

O co se zajímá? 
Aktivně se zajímá o kapitálové trhy, přičemž profesně o ty akciové, osobně napříč třídami aktiv až po deriváty. Mezi jeho nejoblíbenější sektory patří informační technologie, zdravotnictví a automotive. Celkově se zaměřuje na území západní Evropy, USA a určitou část rozvíjejících se trhů.

Jaké jsou aktuální trendy na investičním trhu? Na co se zaměřit a co sledovat?
Snažíme se nepodléhat aktuálním trendům. Základem dobré investice je levně koupit a draze prodat. Hodnota (kvalitní fundament) je pro nás alfou a omegou výběru investic. Nejčastěji ale teď lovíme v segmentu technologií a zdravotnictví. 

Jaké máte s projektem plány do budoucna?
Brokero je ve startovní fázi, proto se nyní budeme snažit o jeho akceptaci co nejširším možným publikem. V rámci vývoje už máme ale nachystány jednotlivé fáze, které povedou k vyšší atraktivitě rozhraní (implementaci zpravodajství, komentářů, modelových portfolií apod.). Díváme se i směrem k expanzi do zahraničí. 


"Jelikož jsme start-up, tak jsme hledali partnera, který nám bude v určitých ohledech nápomocný. To jsme našli plně v INVENTI. Spolupráce je vysoce profesionální. Tým lidí, se kterými komunikujeme, se nám snaží vždy velice hbitě vyjít vstříc, navíc přichází i s vlastní invencí, jak naše nápady posunout ještě dále. INVENTI můžeme pouze doporučit. "

 – Brokero

Aplikaci Brokero najdete již teď na App Store a Google Play ke stažení zdarma.  Stačí dvě kliknutí a můžete začít investovat. 

S mobilními aplikacemi mají zákazníci vaši společnost doslova ve svých rukou. A právě to rozhoduje o tom, jak vás vnímají. Oslňte je. V INVENTI vám s tím rádi pomůžeme.

C-Suite Meetup vol.5

AI revoluce nebo hype? Rok od boomu

Přijdťe diskutovat s námi a našimi hosty.
Načerpejte inspiraci z networkingu při dobré snídani a obědu.

29. února, 9:00 - 13:00 I INVENTI, Praha 4

C-Suite Meetup vol.5

AI revoluce nebo hype? Rok od boomu

Přijdťe diskutovat s námi
a našimi hosty. Načerpejte
inspiraci z networkingu
při dobré snídani a obědu.

29.února, 9:00 - 13:00
INVENTI, Praha 4