Proč si Vybrat Cypress Aneb Testujte Své Kódy a ne Trpělivost

Testování dynamických webových stránek může být složitým úkolem. Mnoho testerů pro své end-to-end (E2E) testování preferuje JavaScript framework, přičemž mezi dlouhodobě oblíbené nástroje patří React s aplikacemi MochaJS, Jest, Chai a Jasmin. U nás v INVENTI nejčastěji používáme Chai. I práce s ním však může být někdy složitá, a čím dál více testerů má tak v oblibě Cypress. V něm si totiž jednoduše nastavíte automatizované testování webových stránek. Mimo jiné i díky tomu se jedná o univerzální nástroj pro testery, kteří tak nemusí automatické testy programovat v JavaScriptu.

Představme si nástroj Cypress

Cypress je framework pro jednoduché E2E testování webových aplikací v prostředí prohlížeče založený na JavaScriptu a knihovně Mocha. Umožní vám jednoduché a pohodlné asynchronní testování, a to hlavně u uživatelsky vytížených stránek. 

Využívá jednoduchých příkazů, jako jsou „get“ nebo „visit“”, navíc přímo komunikuje s Document Object Model (DOM). Díky tomu nemusíte používat další drivery pro komunikaci s prohlížečem. Automatické testy můžete psát také v TypeScriptu. 

Cypress má spoustu benefitů, mezi ty hlavní však patří:

  • Jednoduché a snadné stažení i nastavení bez nutnosti použití JavaScriptu.
  • Rychlé a přehledné provedení testů včetně vizualizací.
  • Snadné ladění webových aplikací přímo pomocí vývojářských nástrojů Chrome.
  • Možnost testovat cokoliv, co běží na webovém prohlížeči.
  • Aktivní komunita na GitHubu a StackOverflow ochotná zodpovědět jakékoliv dotazy. 
  • Výborná dokumentace přímo od vývojářů.

Komu se vyplatí testování na softwarových projektech automatizovat?

Vyplatí se to u všech webových aplikací. Především pak u těch, které jsou hodně uživatelsky vytížené. Zde vám automatizace dokáže ušetřit hodně času. Díky automatizaci testování těchto aplikací dokážou testeři pokrýt mnohem více testů v kratší době. Může jít až o několikadenní úsporu. Dva až tři dny testování o 150 testech se dá zvládnout během jednoho dne. 

Tudíž místo toho, aby se tester věnoval regresním testům, může ušetřený čas věnovat testovacím scénářům nebo jiným činnostem.  

Kde zatím Cypress nemá takovou výhodu, jsou webové aplikace závislé na grafice. Například platební brány, které využívají pro svou ochranu systému reCAPTCHA s identifikací obrázků nebo jiné podobné ochranné prvky. Cypress zatím není zdatný ve správném rozpoznávání obrázků nutném pro automatizaci. Omluvou však může být i fakt, že rozpoznávání obrázků zatím dělá problém i jiným nástrojům, jako je například Selenium.

Guidebook

Audit testingu krok po kroku

Zjistěte, jak efektivně probíhá testing na vašem IT projektu a optimalizujte jeho vývoj.

Na kolik vyjde implementace Cypress na projektu? 

Přesná částka bude vycházet z délky testování, počtu potřebných testerů a celkové náročnosti IT projektu. Nicméně u vhodně zvoleného projektu lze z dlouhodobého hlediska ušetřit čas v rámci celých dní, stejně tak jako finance za snížený objem regresních testů. 

Do nákladů počítejte s tím, že tester se specializací v Cypress a celkově automatizační testeři budou mít vyšší nároky na ohodnocení. Na druhou stranu se Cypress pyšní skvělou dokumentací, aktivní komunitou a přehledným nastavením – začít  vzdělávat své šikovné testery tak můžete kdykoliv. U vhodných projektů se vám to může vrátit na snížených nákladech a kratším čase testování.    

Závěrem

Cypress je praktickým nástrojem pro automatizované testování webových aplikací. Oproti jiným nástrojům přináší rychlý a jednoduchý způsob, jak ušetřit na opakovaném manuálním testování, které by na vašem IT projektu jinak muselo proběhnout. Díky pohodlnému řešení Cypress můžete asynchronně psát kódy stejně, jako kdyby byly synchronní.

Naproti tomu se tento nástroj nemusí hodit pro všechny typy projektů a je nutné si předem uvědomit a definovat povahu testovaného projektu.

C-Suite Meetup vol.5

AI revoluce nebo hype? Rok od boomu

Přijdťe diskutovat s námi a našimi hosty.
Načerpejte inspiraci z networkingu při dobré snídani a obědu.

29. února, 9:00 - 13:00 I INVENTI, Praha 4

C-Suite Meetup vol.5

AI revoluce nebo hype? Rok od boomu

Přijdťe diskutovat s námi
a našimi hosty. Načerpejte
inspiraci z networkingu
při dobré snídani a obědu.

29.února, 9:00 - 13:00
INVENTI, Praha 4

Guidebook

Audit testingu krok po kroku

Zjistěte, jak efektivně probíhá testing na vašem IT projektu a optimalizujte jeho vývoj.

Guidebook

Audit testingu krok po kroku

Zjistěte, jak efektivně probíhá testing na vašem IT projektu a optimalizujte jeho vývoj.