Na co by neměl tester zapomenout při nástupu na nový projekt

A je to tady! Start nového projektu. Potká nás to všechny. Totálního juniora, který nastoupí do soukolí testingu, a neví, co čekat, tak i mediory, stejně jako ostřílené seniory. V tomto článku bych chtěl popsat pár bodů, které vnímám jako důležité, pro plynulé naskočení do nového projektu. 

Team a jeho členové

Tykání vs. vykání

Až do onboardingu, kde by tato otázka měla padnout jako jedna z prvních, bych všem bez rozdílu vykal. Teprve až po potvrzení od HR, projekťáka nebo člověka seznámeného s během projektu, můžu případně začít kolegům tykat. Už několikrát se mi stalo, že jsem se setkal s člověkem, který si tykat nechtěl nechat a nemusel to být nutně manager. Věřte mi, ušetří to hromadu nepříjemných situací, když se nejdříve ujistíte, jestli si můžete tykat, byť to firemní kultura umožňuje.

Struktura týmu

Poznání toho, kdo je na jaké pozici, je spolu s poznáváním odpovědností jedna z naprosto klíčových věcí. Kdo vede projekt? Kdo vývoj, testing, kdo bude můj mentor v začátcích? To jsou všechno otázky, bez jejich odpovědí budete jako Alenka v říši divů.

Odpovědnosti

Stejně je to s vyjasněním toho, kdo je za co odpovědný. Je potřeba vědět, kdo z vývoje pracuje na které části. Tím nejen sobě ušetříte hromadu času od pokládání zbytečných otázek, po assignování ticketů na nekompetentní osoby, které je musí posunout dál. Další velice důležitá věc je potvrdit si, co přesně po vás na projektu budou chtít. Například se mi nejednou stalo, že jsem na projekt nastupoval s očekáváním manuálního FE testu a zákazník mě posadil k testům integračním.

Pochopit produkt

Největší a jednoznačně nejdůležitější úkol je, dle mého názoru, pochopení projektu a systému, na kterém budu pracovat. V tomto případě svého mentora rozhodně nešetřete!!! V každém případě mějte na mysli, že učený z nebe nespadl a není hloupé otázky. V tomto bodě není prostor pro nejasnosti a věřte, že každá nesrovnalost a nevyřčená otázka se vám v budoucnosti vrátí. Proto je důležité opravdu vše maximálně vyjasnit už na začátku, aby dílky perfektně zapadly do skládačky a jako tester jste si mohli udělat co nejkomplexnější obrázek o produktu.

Životní cyklus projektu

Během onboardingu se určitě zeptejte, jak projekt přesně funguje. Teď mám na mysli hlavně tyto věci:

1. Bug management

Jak pracují s tickety? Jaké je workflow? Když issue failne, komu ho dávám? Tomu, kdo na něm pracoval nebo jeho leadrovi? Mám zavírat issues, která projdou, nebo jen zareportuji a zavře je někdo jiný? Rozhodně si nechte vysvětlit, jak se vyplňují nové tickety. Jmenovitě, jak se vyplňují všechna techničtěji orientovaná pole. Dále prefixy do Summary ticketu a další zvyky a pravidla co team dodržuje.

2. Verzování

Neuděláte chybu, když si necháte vysvětlit systém verzování. Obzvlášť pokud je přítomno více komponent. Často je praxe taková, že každá z komponent se čísluje jinak a občas to může mást.

3. Nástroje, prostředí a přístupy

Spousta firem používá VPN k připojení do sítě i z kanceláře. Je dobré si to zjistit. Stejně jako je vhodné mít po ruce kontakt na IT Support, se kterým budete nejspíš řešit třeba právě potíže s VPN, ale možná si i zařizovat přístupy na servery k logům.

Co se stane vaší digitální lopatou, se kterou se budete denně ohánět? Co se používá k bug reportingu? Co na procházení logů? A jak jsem už zmínil, nikdo učený z nebe nespadl, takže pokud nějaký nástroj neznáte, jsem si jistý, že někdo z kolegů bude vědět a poradí. 

Velice důležité je i zorientovat se v jednotlivých prostředích. Které z nich je vývojářské, a které testovací atd. Jejich adresy, přístup na ně a hlavně, poznat data.

4. Data

Co je nejtěžší třeba pro mě, je orientovat se v datech. Obvykle jsou data na devu odlišná od testu a dalších prostředí. Je proto naprosto nezbytné, se co nejrychleji zorientovat alespoň v základních hodnotách a nastaveních. Dělejte si poznámky, tabulky nebo cokoliv co vám pomůže pochopit různé datové sady. Základní představu o data setu vám určitě může udělat onboarding mentor. Stejně tak vám popíše základní data setup, závislosti a případně, možné databázové tabulky, které tato data obsahují (ne všechny projekty testery pustí do databáze).

5. Vykazování

A protože nechcete pracovat zadarmo je potřeba si ještě vyjasnit, jak na projektu vykazovat. Hlavně kam a jakou potřebují míru detailu a přesnosti. 

6. Nasazování a releasy

Užitečný detail je i časování na projektu, jak se nasazuje na prostředí. Hlavně v jakém tempu se nasazuje, jestli on demand nebo v nějakých časových periodách. Další co neuškodí vědět je, jak probíhá release. Jak často se releasuje? Jak to celé probíhá a co očekávat, protože jak víme, release jako takový umí být velice stresující.

Změna je život

Je úplně individuální, jak ke změně projektu každý přistupujeme. Někdo to vítá, někdo ne. I pro nás, kteří neradi měníme projekty jako ponožky, se ale nejedná o žádnou katastrofu. Jde jen o to se hlavně v prvních týdnech dobře zorientovat a hlavně se nebát zeptat! Praxe mi ukázala, že pokud mi na začátku něco uteče, později se to za plného tempa špatně dohání. Proto vnímám fázi onboardingu jako extrémně důležitou. Není se, ale čeho bát, často bude s vámi na projektech víc kolegů. A pokud náhodou ne, všichni vám jistě rádi pomůžou. Stačí se jen zeptat nebo si říct o pomoc.

Adam Vodička | INVENTI

Test Lead

Guidebook

Audit testingu krok po kroku

Zjistěte, jak efektivně probíhá testing na vašem IT projektu a optimalizujte jeho vývoj.