Marek Mach - sportovec a cestovatel, který dá na intuici a lidi kolem sebe. 

Marek Mach je spoluzakladatelem technologické a konzultační softwarové společnosti INVENTI, kde zastřešuje Business Development. V minulosti prošel nadnárodními firmami a vedle INVENTI působí i v  České Federaci Okinawského Karate a Kobudo. Zakládá si na dlouhodobých vztazích se zákazníky a vzájemné důvěře.

Co mě v INVENTI potěšilo a kdy jsem se naopak hodně zapotil.

Nejvíc mě vždycky v INVENTI potěší okamžiky, kdy se něco pěkného podaří. Ať už se jedná třeba o projekt inteligentního řešení pro karavany, které bylo nedávno oceněno v Německu. Nebo když vytvoříme aplikaci, která skutečně pomáhá lidem, jako projekt Cognitive I.V.F., který pomáhá rodinám řešit problém s oplodněním. Radost mi dělají i situace, kdy vidím solidaritu invenťáků, jako při nedávné sbírce na tornádem postiženou Moravu.

Obrovskou radost mi také dělají pozitivní zpětné vazby od spokojených zákazníků. Stejně tak mě velmi těší příjemná atmosféra, která u nás ve firmě panuje, a kterou oceňují i hosté, kteří se o ní často zmiňují. 

Marek se spoluzakladatelem INVENTI Honzou Kašturou.

Těžkých okamžiků bylo opravdu hodně. Ať už se jednalo o osamostatnění od Artinu, rozchod s jedním z partnerů, propouštění lidí, loučení se s některými zákazníky a samozřejmě řešení složitých situací na projektech, což je ale náš denní chléb. V rozhodujících okamžicích jsem vždy vsadil na intuici a oporu v parťácích. 

A když se podívám do budoucna, kde bych INVENTI rád viděl za třeba deset let, vidím silnou sebevědomou firmu, která rutinně realizuje složité projekty v ČR i v zahraničí. INVENTI vnímám od začátku jako společnost, kde se setkávají velmi zajímaví lidé, kde se budují pevné a dlouhodobé vztahy, a která postupně více a více proniká na zahraniční trhy. Těším se na zákazníky a partnery, které ani nenapadne, že by spolupracovali s někým jiným, a na invenťáky, kteří budou pyšní, že jsou součástí INVENTI. 

Co byste do Marka možná neřekli

Jsem věčný optimista. Na svět se snažím dívat vždy z lepší stránky. Mám rád společnost přátel a rád poznávám nové lidi. 

Přirozeně a rád se seznamuji a ještě raději postupně buduji dlouhodobé vztahy. Věřím v jejich sílu. Vše pak funguje lépe v soukromém i profesním životě a hlavně člověka vše daleko více baví. V průběhu let se tak z některých mých přátel stali i obchodní partneři a naopak.  

Obrovskou oporou a mým celoživotním milým a upřímným kritikem je mi moje žena Soňa. Život nám bohatě zpestřují dva temperamentní synové, kterých je všude plno. 

Od dětství se věnuji karate. Jsem držitelem černého pásku a zároveň jednatel České Federace Okinawského Karate a Kobudo, což je tradiční styl karate a kobudo pocházející přímo z Okinawy. Ve Veltrusích, kde bydlím, trénuji 20 malých karatistů, včetně mých synů. Tato zkušenost dala úplně nový rozměr mým manažerským dovednostem :) 

Mým velkým koníčkem je cestování. Rád poznávám nové země a kultury. Ochutnávám místní speciality, poznávám místní zvyky, památky, historii, snažím se porozumět mentalitě lidí. Zkrátka si osahat, ochutnat a přivonět k jiným částem světa. Považuji to za základ širšího rozhledu člověka. 
 

Poslechněte si rozhovor s Markem Machem