Když chcete z auditu testingu vytěžit maximum

Ve věcech je dobré mít pořádek. Můžete organizovat časté meetingy nebo zavést reporting, ale nejdetailnější přehled o momentálním stavu vašeho testingu získáte celkovým auditem. Ten spadá pod takzvaný procesní audit, který je zaměřený na důležité firemní procesy – vývoj produktu, zákaznický servis, finanční řízení a další. Jeho cílem je kontinuálně kontrolovat úroveň procesů tak, aby bylo možné rychle odstraňovat nedostatky.

Proč to vlastně dělám?

Před vyhodnocováním jakéhokoliv auditu byste měli vědět, že přezkoumává všechny informace, data a aktivity za účelem ověření jejich platnosti a důvěryhodnosti. Abyste z výsledků vytěžili maximum, předem si ujasněte, za jakým účelem celou věc děláte a na co přesně se snažíte najít odpovědi. Důležité je znát svoje „proč“ a jaké úrovně jistoty chcete tímto procesem dosáhnout. Kvalitně provedený audit vás totiž dovede k oblastem, ve kterých se budete moct posunout vpřed. Ve výsledku můžete projít auditem a jeho vyhodnocením buď sami, nebo s pomocí odborníka

Už v předchozím blogovém článku „Proč potřebujete audit testingu?“ jsme zmiňovali, že celosvětový zájem o testing a tudíž i jeho audit celosvětově roste. Celkový meziroční nárůst trhu s testingovými službami dosahuje až 10 % a hodnotu má až 40 milionů dolarů.  I v našem okolí chce stále více společností směřovat svou energii k testingu a mnohdy jim chybí odrazový můstek – proto vznikl náš guidebook.

Když na to chcete jít sami…

Jde o celkem běžnou variantu se svými pro a proti. V případě provádění auditu na vlastní pěst dosáhnete nízkých nákladů, nikoho totiž nebudete muset platit ani školit. Pokud však nejste v provádění auditu zběhlí a nemáte osvojené efektivní postupy a správné metody, tato varianta pro vás nebude příliš vhodná. Spíše vám zabere spoustu času a bez jistoty, že se vám podařit z vašeho snažení dostat maximum.

Může totiž dojít k nepřesným či neúplným poznatkům, které mohou projektům i týmu z dlouhodobého hlediska spíše uškodit. Finance ušetřené za odborníka tak pravděpodobně skončí na nápravách.

…nebo s odborníkem.

U odborníka máte jistotu, že své zkušenosti dokáže přizpůsobit vašim projektovým specifikům a dodá přesně to, co by jinak při samo-auditu mohlo zapadnout. U kvalitního, ve svém oboru ostříleného profesionála, se můžete podívat na recenze či si vyžádat reference z projektů, kde nasbíral své zkušenosti. Odborník totiž přinese ideálně nejen know-how, ale i nové svěží pohledy a best practices z desítek předchozích projektů. 

Aby byl audit co možná nejkvalitnější a jeho poznatky nejperspektivnější, auditor by měl být nezávislý. I samotný výběr vhodného a kvalitního odborníka vám může dát zabrat. Poté, co jej naleznete a zaplatíte, ho budete muset také podrobně zasvětit do svých projektů a představit týmu. To může prodlužovat celý proces auditu a samozřejmě také navyšovat náklady.  

Guidebook

Audit testingu krok po kroku

Zjistěte, jak efektivně probíhá testing na vašem IT projektu a optimalizujte jeho vývoj.

Zlatá střední cesta: s naším Guidebookem získáte optimální kombinaci obojího 

Náš nový Guidebook: Audit testingu krok po kroku může být vaší zlatou střední cestou. Dostanete již ověřené know-how našich expertů, předpřipravené osnovy a nástroje auditu a současně tipy a rady pro jeho realizaci. Nikdo externí se tak nedostane k detailům vašeho projektu a přitom budete čerpat ze zkušeností, které jsme nabrali v desítkách mezinárodních projektů. 

Poznejte svůj projekt, tým a prostředí

Audit testingu vám může pomoci nejen s odhalením systémových chyb či neefektivních řešení, ale i třeba blíže pochopit situaci svého týmu. Mimo jiné můžete získat informace o:

  • momentálním nastavení týmu,
  • rolích jednotlivých členů,
  • přesné náplni práce členů,
  • kapacitách členů.

 Také blíže zjistíte, zda je pro projekt nebo pro vývojový tým dobře nastaven rozpočet. 

V Guidebooku otevíráme téma proporcionality rozpočtu či rozložení kapacit a kompetencí týmu mezi management, vývojáře a testery. Také přidáváme vlastní zkušenosti z klientských i interních projektů.

Tým by měl disponovat potřebnými znalostmi a kvalitními nástroji pro testování i test dokumentaci. Do rozpočtu by se měla započítávat i cena za případný trénink nebo nákup nástrojů pro tým. Některé naše oblíbené a námi ověřené služby doporučujeme právě v guidebooku.  Samozřejmě, ne všechny nástroje jsou placené, například JIRA nabízí doplňkový nástroj pro správu testů zdarma.

Nástroje (k) úspěchu

Během naší více než 10leté práce na IT projektech jsme vyvinuli efektivní auditní nástroje a postupy, jenž našim týmům dávají vše potřebné pro efektivní, rychlý, a především hodnotný audit testingu. To všechno vám nyní přinášíme v našem Guidebooku, kde se dozvíte, jak se správně na audit testingu přichystat, jak při něm pracovat s týmem, na jaké oblasti testingu a vývoje se zaměřit a jak každou z nich individuálně vyhodnocovat. 

Nový Guidebook: Audit Testingu krok po kroku vás efektivně provede celým procesem auditu a obohatí jej o příklady z reálných projektů, kterými si náš tým invenťáků v minulosti prošel. Ať už plánujete audit svého testingu či dedikovaného testingového týmu v jakémkoliv stádiu softwarového vývoje, v guidebooku vám předáme osvědčené postupy, nástroje a rady. 

C-Suite Meetup vol.5

AI revoluce nebo hype? Rok od boomu

Přijdťe diskutovat s námi a našimi hosty.
Načerpejte inspiraci z networkingu při dobré snídani a obědu.

29. února, 9:00 - 13:00 I INVENTI, Praha 4

C-Suite Meetup vol.5

AI revoluce nebo hype? Rok od boomu

Přijdťe diskutovat s námi
a našimi hosty. Načerpejte
inspiraci z networkingu
při dobré snídani a obědu.

29.února, 9:00 - 13:00
INVENTI, Praha 4

Guidebook

Audit testingu krok po kroku

Zjistěte, jak efektivně probíhá testing na vašem IT projektu a optimalizujte jeho vývoj.

Guidebook

Audit testingu krok po kroku

Zjistěte, jak efektivně probíhá testing na vašem IT projektu a optimalizujte jeho vývoj.

Chcete audit svěřit expertům? Dokážeme vám pomoci s identifikací problémů i příležitostí v testingu díky osvědčeným postupům a metodám.
Podívejte se na naši individuální službu Audit testingu. 

Filip Kadlec
Head of Testing