Jak jsme zakládali startupy

16. června 2021
#10letINVENTI Tato série článků o historii INVENTI je naším ohlédnutím se při příležitosti 10 let od založení. A také způsob, jak chceme toto výročí oslavit s vámi všemi.

Již po pár metrech na výletě s malými dětmi slyšíte, že je bolí nožičky a raději by zůstaly na hřišti, které jste právě minuli. Jednou z cest, jak je dostat dále, je něčím je motivovat. A k tomu měl sloužit i náš první startup Triphood z roku 2013. Měli jsme štěstí a startup se stal součástí ESA BIC Prague, který se zaměřuje na inkubaci a rozvoj technologicky progresivních startupů využívajících vesmírné technologie a navigační systémy. Tak jsme získali finance na pár měsíců provozu a vývoj nových funkcionalit.

Triphood nabízel sadu výletů v mobilu, zájmové body, trasy k nim a hlavně propojení s příběhem. Výlety mohl tvořit kdokoliv pomocí webového prostředí a odměnou byla zajímavá gamifikace za využívání aplikace a tvorbu výletů. Vlastními silami jsme jich po Česku vytvořili přes sto a začali produkt nabízet jako white label řešení vhodné např. pro obce, eventové agentury, hotely, apod.

Nápad na realizaci dalšího startupu přišel také ze světa dětí. Chtěli jsme velmi jednoduše zpřístupnit hry, ke kterým nepotřebujete mobil. Do aplikace Dáme hru? jsme vložili přes 400 her, které můžete hrát venku, doma, na cestách a přidali i párty hry pro dospělejší. Zahrajte si na www.damehru.cz.

Do třetice jsme rozjeli projekt, který měl spojit cestovatele a lokální amatérské průvodce. Ti měli zájemcům nabídnout jedinečné a na míru sestavené zážitky v konkrétní oblasti. Mířili jsme na západní trhy v době, kdy šlo o žádaný trend, nicméně bylo pozdě, aby se naše řešení rozšířilo. Ačkoliv jsme díru do světa neudělali, získali jsme tehdy mnoho zajímavých posil do týmu a cenných zkušeností s JavaScriptem. I díky tomuto projektu vznikl samostatný kompetenční tým, který vyvíjí úspěšná řešení v JavaScriptu pro naše zákazníky.

A Triphood? Později nás ESA BIC propojila s Českými drahami a hned na první schůzce jsme zákazníky nadchli. Produkt jsme přizpůsobili na míru požadavkům ČD a sestavili tým, který vytvořil stovky výletů po celém Česku. V dubnu 2019 spatřil světlo světa portál a jedna z nejznámějších českých mobilních aplikací Vlakem na výlet.