Cesta za kvalitou: Tester v kostce

Software testing je naprosto nepostradatelnou součástí celého cyklu vývoje softwaru. Zajištění, že je software kvalitně vyvinutý a splňuje náročné požadavky klienta, je alfou a omegou celého projektu. Právě proto na scénu přichází testeři už na začátku projektu.  

Tato profese čím dál víc láká lidi, kteří ani nemusí mít technické vzdělání, ale dokážou si ve leckdy složitém prostředí udržet kritické myšlení a správný přístup. Testeři totiž musí dokázat sladit požadavky klientů s potřebami vývojového týmu. Dále potřebují značnou dávku pečlivosti a pozornosti, protože hledání softwarových chyb je jejich hlavním posláním.

Máte-li zájem dozvědět se něco víc o tom, kdo je to tester, jaké věci řeší anebo jak můžete začít s IT kariérou v roli testera, poslechněte si přednášku Cesta za kvalitou: Tester v Kostce od Daniela Škacha, našeho Team Test Leada.

Na co se můžete ve videopřednášce těšit? 

Daniel vám přiblíží:

  1. kdo je to vlastně tester,
  2. odkud testeři přicházejí,
  3. co by takoví testeři měli umět, 
  4. jak s nimi pracovat a komunikovat.

Časová stopa přednášky:

  • 1:25 – Představení Daniela Škacha. O Danovi si můžete přečíst i pod videem v medailonku.
  • 2:47 – Jdeme na to! Co je to testing?
  • 4:03 – Kdo je to tester?
  • 12:30 – Co tester dělá a jaké by měl mít technické znalosti?
  • 16:40 – Jak tester přemýšlí nad prací. 
  • 26:00 – Role v testingu. Dan představuje tři hlavní role testerů.
  • 29:50 – Role v testingu: Full stack tester - nejžádanější tester v oboru kontroly kvality.  
  • 33:00 – Jak začít v testingu?
  • 39:00 – Dotazy a odpovědi z publika 

Video záznam poskytl BarCamp 2.0. Společně s videem si můžete projít také prezentaci, kterou najdete zde.  Pod videem naleznete vloženou prezentaci pro případ, že si ji v reálném čase budete chtít proklikávat s přednáškou.

Co dalšího bys nám, Dane, prozradil o testingu/testerech? Kdo je dnes žádaný?

Testování přináší spoustu příležitostí pro každého, kdo se zajímá o vývoj softwaru, především z hlediska jeho kvality. Z pohledu pracovního trhu je dnes velký zájem o roli full-stack testera. Ten by se dal stručně popsat jako někdo, kdo má dobrou znalost business požadavků, alespoň minimální technické zázemí a znalost správných nástrojů pro svou práci. 

Takový člověk rozumí procesům a měl by být schopen najít nejoptimálnější testovací strategii pro daný projekt. Větší benefit nám testerům však přináší možnost specializace v daném odvětví, kde se skill-set testerského týmu překrývá především v základních aspektech, a specifické role jsou přenechány odborníkům – ať už na test analýzu, automatizaci nebo 
 

Co je hlavní poselství z tvé prezentace?

Testování je aktivita, která hledá problémy, zkoumá systémy, identifikuje rizika, experimentuje, hledá nesrovnalosti a v neposlední řadě vyžaduje diplomatické schopnosti pro komunikaci špatných zpráv. Pro testera je nejdůležitější, že se má stále čemu učit. V oboru se může posouvat různými směry, ať už se jedná o konkrétní specializaci, jako je například automatizace testů, performance testing nebo security, nebo „měkké“ role manažera či business analytika.

Pro spoustu lidí může být testing skvělým vstupem do světa IT. Je však potřeba jej nepodcenit, a to hlavně u takzvaných “hard skills”, které jsou dnes potřeba. Jak jsem říkal, tester by se měl  neustále něčemu učit a následně to i prokazatelně aplikovat v projektech. Na druhou stranu u testerů-juniorů nevadí, že nemají takzvané “programovací střevo”, tam se to dá vynahradit třeba kvalitním testing kurzem a následnou stáží ve firmě.

O Danielovi… 

Dan je s námi v INVENTI již od roku 2016. Postupně rozšířil svou působnost na front-end, mobilní aplikace, webové služby, integraci systémů a v poslední době dělá na projektu chytrého karavanu, který ho velmi baví. Na testingu má nejraději hravost, s jakou k projektům přistupuje – ať už jde o zkoumání produktu, kde je stále potřeba něco objevovat, a to pak otestovat, nebo výzvu ve hledání softwarových „bugů“.

Ve volném čase se věnuje čtení, audiobookům, stolním RPG, modelování a barvení figurek ze světa Warhammer 40K a akvaristice. A co na INVENTI oceňuje? „Pestrou škálu lidí, na které tu můžu narazit - připomínka toho, že archetypický ajťák je v podstatě vzácný druh 🙂.”

Daniel Škach
Test Lead

Guidebook

Audit testingu krok po kroku

Zjistěte, jak efektivně probíhá testing na vašem IT projektu a optimalizujte jeho vývoj.

Guidebook

Audit testingu krok po kroku

Zjistěte, jak efektivně probíhá testing na vašem IT projektu a optimalizujte jeho vývoj.