98. den

24. července 2021

Ty výhledy stojí za to

98. den

Ráno s Dzingisem vyrážíme do města vyřešit problém s mými daty. Je obrovská výhoda mít s sebou místního, vše jde hladce. Cestou zpět se stavím ještě rodičům pro místní cigarety. Zajímavá je cena. Zatímco běžné značky stojí 15TL/krabička, místní jsou za 6TL/krabička.

Pak nám již nic nebrání v tom, abychom vyrazili. Dzingis si sebou bere pouze jeden kufr a batoh s věcmi a sedá do Merglu. Po 170km sjíždíme ke starému městu Gordion. Náš průvodce nám vypráví, jak zde široko daleko nic nebylo, jen toto staré město s chrámem krále. V dobách slávy tohoto města se zde vyrábělo oblečení, razily mince a budovali hradby,. po kterých se procházíme. Současně se jednalo o hlavní město starověké Frýgie.

Jelikož máme ještě do setmění dostatek času, rozhodnu o přesunu dalších 180km k solnému jezeru Tuz Golu. Příjíždímě právě ve chvíli kdy zapadá slunce. Projíždíme pod nádherně barevnými skálami a na druhé straně pozorujeme zapadající slunce. Nádherný pohled. U jezera jsme absolutně sami. Užíváme si ticha a pohledu na nekonoečný horizont solného jezera.