169. den

02. října 2021

Pár vln se mi podařilo pokořit

169. den

Už když jsme měli namířeno na jih Portugalska, říkal jsem si, že musím zkusit surfovat na vlnách oceánu. Nemohl jsem si vybrat lepší místo než je Faro. Toto město je pro surfaře jedno z nejvyhlášenějších. Ještě lepší je skutečnost, že v místní surfařské škole Amar srufing academia, mají českou lektorku.

Mergla necháváme na velkém parkovišti před mostem k Pradia de Faro. Na pláž jdeme kilometr pěšky a podél pláže další kilometr ke škole, kde mám zamluvenou lekci. Na prkno nás jde asi 15 nadšenců. Surf i veškeré vybavení je již v ceně 35 eur/os. V neoprenech pokračujeme na okraj pláže, kde dostanu zapůjčený surf. 

Nejdříve nás na souši učí jak si na surf správně lehnout a následně s vlnou se postavit. Po nutné rozcvičce se skvělými lektory jdeme do oceánu. První tři vlny mi moc nejdou. Při pokusu se postavit padám ihned do vody. Čtvrtou vlnu se mi podaří pokořit a pak je to 50 na 50. Menší vlny nic moc, ale jakmile přijde větší vlna, která má sílu, postavím se na prkno a už surfuju. Je to báječný pocit. Musím to někdy zkusit znovu. Takto blbneme na vlnách asi hodinu. Je to neskutečná zábava. Občas mi sice překáží ostatní účastníci, ale s každou vlnou mi to jde lépe a lépe. Učíme se jak poznat správnou vlnu, pádlovat pro nabrání rychlosti a jak si správně stoupnout. Nejde to popsat, to si člověk musí zažít.

Večer se příjemně unaven vracím k ostatním do auta a plný nadšení usínám "na vlnách atlantiku". Sem se ještě vrátím na dýl s jasným cílem, pořádně si zasurfovat!