136. den - 154. den

17. září 2021

Po třech týdnech zpět za poznáváním světa

136. den - 154. den

Je to dopad, co jsem psal na blog. Ptáš se proč? Na skoro 14 dnů jsem se vracel zpět do Prahy a pak se přesouval s Merglem na jih Evropy. Ale pojďme to vzít hezky popořádku.

V úterý ráno 30. srpna se v termálech rozloučím s Hankou a Petrem. Já s Jawičkou mířím směr Praha, abych jednak uklidil Doris do garáže a pak se na chvíli ukázal na centále INVENTI. Cesta z Maďarska vcelku utekla, ale párkrát jsem zmokl. Vlastně se jednalo zejména o dálniční přesun. Dál už pak pojedu v Merglu, nechci riskovat návrat domů za sněhu. Navíc se ukázalo, že by Petrovi dost pomohl druhý řidič v Mercedesu. Já tedy končím s Doris cestu po 3,5 měsícíh s více jak 12 000km. Jsem spokojen. Rodiče si mezitím udělali téměř 14 denní dovolenou po zbytku Maďarska. Několik dní strávili u Balatonu, další dny ochutnávali mezi rozlehlými vinicemi místní víno.

Jen co jsem v Praze vyřešil co je třeba, sehnal záložní víčko na olej v motoru, k tomu přibalil i chybějící termostat se zdrojem na 220V, sedl jsem na vlak a hurá zpět za zbytkem účastníků zájezdu. Po 12 dnech se tedy opět setkáváme na tajném smluveném místě. Ještě den si dáme na dodělání Merglu. Vrátíme mu termostat, nainstalujeme zdroj, abychom mohli například bojler honit z 220V a především zjišťujeme jak i kudy se dostat co nejlépe do Španělska.

Cestu volíme přes Německo a Francii. V Pasou se objednáme na testy, které dle MZVCŘ potřebujeme pouze do Francie. K našemu překvapení je dělají v lékárně. Za 48Eur zjistíme, že Hanka s Petrem jsou negativní. Já mám test z ČR. Pasou je krásné město, kde načerpáme trochu energie na dlouhý, nudný přesun. První noc spíme u jezera kousek za hranicemi Francie. Večer kroutíme hlavou nad mediální masírkou, protože žádné kontroly testů na hranicích se nekonali. Roušky jsou zde sporadicky. Dál už pokračujeme střídavě po státních silnicích a dálnici, kde se neplatí mýto. Máme tak možnost navnímat trochu té přírodní i architektonické krásy Francie. Celý den se nám střídá déšť se sluníčkem. Cestou potkáme bratříčka našeho Mergla. Chvilku pokecáme s majiteli, kteří s ním byli loni v Maroku a pak jedeme až do tmy. Hlavy skládáme na odpočívadle vedle kamionů.

Dnes už píši od městečka San Sebastián ve Španělsku. V pět večer jsme přejeli hranice a ani jsme si toho nevšimli. Opět žádná kontrola, městečko je z půlky ve Francii a druhá ve Španělsku. Už se těšíme, co si pro nás Španělsko nachystá!