13. den

30. dubna 2021

Bulharské silnice prověří kvalitu použitého materiálu

13. den

Včera jsme se ubytovali na venkovském sídle na půl cesty do Burgasu. Probouzíme se v krásné chatičce s výhledem na kopce. Hanka vstává brzy a tak nás z postele táhne krásná vůně pečícího se kuřátka. Hned po ránu nás potěší Saša, který píše něco jako:,,Kafi chci si jet zajezdit s endurem někam do hor. Je mi jedno jestli Ukrajina nebo Bulharsko, takže ti Jawičku mohu dovézt zpět do Česka.". Bezva, jeden problém vyřešen. 

Posnídáme kuřátko a nabíráme směr Aheloy. Na benzínce nás překvapí nízká spotřeba Mercedesu, která spadla na 15l/100km. Co nás však netěší je skřípavý zvuk, který se začne po 100km ozývat z pod auta. Sjíždíme na benzinku, abychom se podívali, co se stalo. Upadl nám výfuk. Uklepala se stojna. Prokleté diravé bulharské státní silnice. Ačkoliv se snažíme mezi dírami kličkovat, vybraly si svou daň. Výfuk se chvilku brousil o kardan, ale naštěstí se nic hrozného nestalo. Ptám se na benzince, zda neví, kde bych nalezl servis. Tajně doufám, že v pátek v 15:00hod ještě budou někde pracovat. Marně. Musíme vymyslet plán B.

Na benzince sháním kurty. Mají akorát textilní lana na tahání aut. Nevadí, vyměníme je za kurty, kterými jsme přivázali Jawičku. Až když to máme po hodině celé vyvázané, napadne Petra, že textil bude hořet. No, za zkoušku to stojí. Naskákáme zpět do auta, abychom za další 4km dali Petrovi za pravdu. Kurty se přeškvařily a slyšíme nám již známý zvuk. Sjíždíme na polní cestu.

Kurty se hezky naškvařily na rozpálený tlumič. No nic, alespoň se Jawička nepoveze zadarmo. Sundáme z ní omotávku výfuku, kterou použijeme na přivázání výfuku. Vše ještě zajistíme koženými řemeny i Petrovým páskem. Snad to bude držet! Drží! Až do Aheloy máme od výfuku pokoj. Jen uprostřed stoupání přes kopce zkontrolujeme, co to za autem smrdí. Naštěstí se jen vypaluje přiškvařený plast.

V sedm večer domlouváme ubytování v kempu na břehu moře. Všechny kempy jsou totiž zavřeny. U jednoho ze tří odchytíme majitele, který nám dovolí zaparkovat Mergla na parkovišti před vjezdem do kempu, poskytne nám připojení na elektriku, toaletu se sprchou pro personál a jako bonus nám domluví na pondělí opravu upadnutého výfuku! To vše za 35BGN na noc.